Ruygeborg Hoeve splitst Jeu de Boer

Marcel van Beek met achter hem de plek waar een eetbare tuin en appelbomen op de planning staan. © Foto Leidsch Dagblad

Renate Meierr.meier@hollandmediacombinatie.nl
Nieuwkoop

Dat Marcel van Beek en Marian Vogelaar zouden stoppen met Jeu de Boer in Hazerswoude-Dorp en voor zichzelf zouden beginnen op de Ruygeborg Hoeve in Nieuwkoop, was voor mede-eigenaar Jan van der Werf een verrassing.

„We lazen in de krant dat Marcel en Marian de Ruygeborg Hoeve in Nieuwkoop overnamen”, zegt Van der Werf, die sinds januari de scepter zwaait bij Jeu de Boer. „Niemand bij Jeu de Boer wist van die plannen. Later hoorde ik dat ze eer al vier jaar mee bezig waren.”

Maar Van der Werf liep ook al een tijdje rond met plannen: hij wilde het bedrijf aan de Galgweg opsplitsen. „Marcel en Marian wilden andere dingen dan ik. Zij wilden bijvoorbeeld de weilanden in gebruik nemen voor Jeu de Boer, terwijl ik die nodig heb. Ik ben namelijk ook een boer.”

Van Beek en Vogelaar waren samen met Jan van der Werf eigenaar van Jeu de Boer, een speelboerderij in Hazerswoude die in 2004 is begonnen. In januari van dit jaar vertrok het stel naar Nieuwkoop.

Nieuwsgierigheid

Van Beek is uit pure nieuwsgierigheid ingegaan op de vacature in Nieuwkoop. De Stichting Groene Hart Kloppend Hart en Stichting Zevensprong zochten een eigenaar voor de hoeve aan de Noordenseweg . „Zou het wat voor ons zijn, vroegen we ons vier jaar geleden af, meer zat er niet achter”, zegt Van Beek. „Mensen denken altijd dat er sprake is van ruzie als je uit elkaar gaat, maar dat was niet zo.” De Ruygeborg Hoeve is onderdeel van Stichting Zevensprong, een cultureel centrum met zeven gebouwen, waarvan er vier tot de hoeve behoren.

Beide partijen hebben geen spijt van hun opsplitsing en stellen dat de scheiding op een goede manier is verlopen. „Ik ga verder, we hebben leuke boekingen’’, zegt Van der Werf. ,,Mijn vrouw helpt nu ook een handje mee.” Van Beek denkt er hetzelfde over. „Nee, ik mis Jeu de Boer eigenlijk niet.’’

Streekproducten

De Ruygeborg Hoeve bestaat uit een restaurant, een overdekt terras, vergaderzaal en een schuur waarin het Groene Hart Atelier komt. In dat atelier kunnen beginnende bedrijven streekproducten ontwikkelen. „Voor het eind van het jaar hopen we te beginnen met de bouw van de werkplekken’’, zegt Van Beek.

Verdere plannen voor de Ruygeborch Hoeve zijn talrijk: workshops aanbieden, twee nieuwe fietsroutes uitzetten en een ’eetbare tuin’ aanleggen naast het terras.

Meer info op: www.ruygeborg.nl

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.