Voorschotenaar op expeditie ver boven de poolcirkel

Bergbeklimmer Paul Vreeling uit Voorschoten gaat in april een nieuwe uitdaging aan.

Marieta Kroft
Voorschoten

Slapen in een tentje bij min 20 tot min 25 graden? Voorschotenaar Paul Vreeling (49) draait er zijn hand niet voor om. Samen met een voor hem nog onbekend persoon, vertegenwoordigt hij in april de Benelux tijdens een poolexpeditie met sledehonden.

In de noordelijkste puntjes van Noorwegen, Finland en Zweden legt hij in een slee die wordt voortgetrokken door zes tot acht sledehonden, een afstand van 330 kilometer af. Hij en zijn ongeveer twintig reisgenoten uit heel Europa en ook daarbuiten, doen er drie tot vier dagen over.

,,Hoe lang, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Vorig jaar moest de expeditie twee dagen worden uitgesteld vanwege het slechte weer.’’

Vreeling is een ervaren bergbeklimmer. In het blad van de klimvereniging las hij over de expeditie die wordt gesponsord door een kledingfabrikant uit Scandinavië. ,,De enige voorwaarde is dat je gezond bent. Verder moet je tegen kou kunnen en dus over doorzettingsvermogen beschikken.’’ Tijdens de reis maakt het kledingbedrijf foto’s voor promotiedoeleinden.

Vreeling heeft een goed doel aan zijn reis gekoppeld. ,,Bedrijven en personen kunnen mij sponsoren voor elke afgelegde kilometer tijdens de expeditie. Dit geld stel ik beschikbaar aan Dorcas Nederland zodat het kan worden gebruikt voor kinderen in koude en slechte leefomstandigheden.’’

Informatie: phvreeling@hotmail.com

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.