Laagdrempelige beroemdheid

Aad Rietveld
Leiden

Haar naam kom ik met grote regelmaat in de media tegen. Meestal omdat de beroemde en gelauwerde astrofysica Ewine van Dishoeck weer een of andere prestigieuze prijs of onderscheiding heeft gekregen.

Met haar echtgenoot Tim de Zeeuw vormt ze al decennia een soort Leids duo van topscorers in de eredivisie van de sterrenkunde. Ze bestudeert de chemie in het heelal en is volgens Wikipedia de meest geciteerde moleculair astrofysicus ter wereld. Onlangs werd bekend dat ‘onze’ Ewine voorzitter van de Internationale Astronomische Unie wordt, met meer dan 10.000 leden uit honderd landen. Dat is een mooie aanleiding voor een gesprek.

Je denkt bij zo’n hooggeleerde wetenschapper al gauw met een beetje ‘stoffig’ mens te maken te krijgen, iemand die constant met haar hoofd in het heelal zit.

Niets blijkt minder waar. Als ik bel, neemt ze zelf op (ik bedoel: niks secretaresse of communicatieadviseur). Ietwat overrompeld, flap ik er meteen iets volkomen irrelevants uit: ‘Ik ken uw man Tim langer dan u, want we zaten op de lagere school naast elkaar in de klas’. Lekker belangrijk Miep, denk ik meteen.

Maar ze gaat er spontaan en enthousiast op in. We maken een afspraak en ze eindigt het telefoontje met de bescheiden opmerking: ‘Bedankt voor de belangstelling’.

Als ze me bij de lift staat op te wachten, valt me direct die bijzondere, aanstekelijke lach op.

Daar wordt Tim iedere keer ook weer blij van, zal ze me later toevertrouwen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.