Minister Kamp houdt vast aan windpark vlak bij kust

Peter van der Hulst
Noordwijk/Katwijk

De minister van economische zaken Henk Kamp blijft ongevoelig voor het verzet van de badplaatsen tegen windmolens dicht bij de kust. In een persoonlijk onderhoud hebben de vertegenwoordigers van de dorpen te horen gekregen dat Kamp in maart een nieuw voorstel aan het kabinet zal voorleggen.

Spreekwoordelijk schenkt Kamp oude wijn in nieuwe zakken. Hij komt met een nieuw plan, omdat in december de Wet Stroom in de Eerste Kamer sneuvelde. De senatoren waren het niet eens met de splitsing van de energiereuzen in een netwerk- en een productiebedrijf. Daardoor ging ook het plan voor de windparken op zee, als onderdeel van de wet, de prullenbak in.

De kustplaatsen hoopten dat de vertraging tot andere inzichten zouden leiden, maar ook in het nieuwe voorstel houdt Kamp vast aan zijn oude plan. Dat betekent dat de masten op achttien kilometer uit de kust worden geplaatst. De badplaatsen vrezen grote nadelige gevolgen voor het toerisme als gevolg van het verpeste uitzicht op zee.

De dorpsbestuurders, met in hun kielzog verontruste inwoners, brancheorganisaties en belangenverenigingen pleiten al tijden voor IJmuiden Ver. Dat is een al aangewezen gebied achter de horizon.

Bij herhaling wijzen de tegenstanders van molens dicht bij de kust op de voordelen van dat park: drie keer zo groot, meer wind, geen economische schade en geen weerstand onder de bevolking. ,,We hebben de minister dat nog eens duidelijk gemaakt’’, aldus Pieter-Jan Barnhoorn, voorzitter van de Stuurgroep Maritieme Windmolenparken. ,,Kamp blijft hameren op de meerkosten van 1,3 miljard euro. Energieonderzoek Centrum Nederland komt op een beduidend lager bedrag, maar hij bestrijdt dat’’, zegt Barnhoorn over de hogere kosten vanwege een langere stroomkabel naar land.

De gemeenten hebben hun hoop nu op de Tweede Kamer gevestigd die nog toestemming moet geven voor het bouwen op achttien kilometer van de kustlijn.

Op 18 februari belegt het ministerie in Leeuwenhorst een voorlichtingsavond over de milieueffecten van het windpark. Tegen dat plan kunnen weer bezwaren worden ingediend. De sessie in Noordwijkerhout duurt van 19.00 tot 21.00 uur.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.