Kijken

Hielke Biemond

Dennis Bergkamp is om naar te kijken, niet om naar te luisteren, schreef Michel van Egmond eens. Aan die rake typering moet ik vaak denken als Martin van Eeuwijk zich weer eens laat gelden. Alle verrassing bewaart de Lissenaar voor zijn acties, waardoor er altijd uiterst voorspelbare uitspraken op volgen.

Toch blijft hij een intrigerend figuur. Eén van de technisch begaafdere voetballers die de Duin- en Bollenstreek heeft voortgebracht, maar ook de hoofdschuldige voor het feit dat het nooit tot landelijke roem is gekomen. Als geboren zaalvoetballer heeft Van Eeuwijk nooit de volledige keuze voor die sport willen of durven maken, waardoor hij dat er al dan niet geoorloofd naast is blijven doen.

Als veldvoetballer heeft hij sinds zijn vertrek bij FC Lisse in 2011 bovenal zijn talent vergooid door een gebrekkige mentaliteit. De terugkeer bij de club van zijn dorp lijkt nu de redding te zijn en kan niet los worden gezien van de verrassende koppositie in de derde divisie.

Collega Nick Verwoerd deed zaterdag, na een 5-1 zege, een dappere poging de uitblinkende Van Eeuwijk tot een leuk citaat te verleiden. Dat leek zowaar te lukken, maar het verzandde al snel weer in voetbalclichés van het ergste soort. Mocht de balvirtuoos deze vorm vasthouden, verwacht dan geen groot interview met hem. Ga vooral kijken, wil ik adviseren.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.