Kunst en kantoor in pastorie Zoeterwoude Rijndijk

Maurice Braspenning voor zijn Meerburgpastorie. Er moet nog een hoop verbouwd worden.© Foto Hielco Kuipers

Laura Heerlien
Zoeterwoude-Rijndijk

Het had heel wat voeten in aarde, maar uiteindelijk mogen advocaat Manon Renken en kunstenaar Maurice Braspenning zich de trotse eigenaars noemen van de Meerburgpastorie van de Goede Herderkerk in Zoeterwoude Rijndijk.

Met zoons Billy Bob (12) en Nino (15) hopen ze volgend jaar te kunnen verhuizen. Voor Nino was er nog best een mentaal hobbeltje te nemen. Hij voetbalt bij ASC en moet nu gaan wonen in een pastorie met dezelfde naam als hun grote rivaal…

Het statige gebouw aan de Hoge Rijndijk, pal naast de kerk, wordt aan de voorzijde het advocatenkantoor van Renken: De Familiekamer Advocaten en Mediators. Braspenning maakt van de grote zolder zijn atelier en het gezin gaat wonen aan de achterkant van het dik 500 vierkante meter grote gebouw. Een enorm project. Braspenning: ,,De constructie is gelukkig nog goed, maar het blijft veel werk.”

Grijze vlekken

Grijze vlekken zitten tegen de muur beneden. Een tegenvaller: Tijdens de laatste vorstperiode zijn er leidingen geknapt, met een flinke lekkage als gevolg. En er was gedoe met het bisdom.

Wat blijkt: een pastorie kopen, dat doe je niet in een vloek en een zucht. Er moesten op hoog niveau allerlei handtekeningen gezet worden en dat had niet echt prioriteit.

Maanden verstreken… Renken: ,,Er is een moment geweest waarop we dachten: het gaat niet meer lukken. De mondelinge afspraken waren er wel, maar het duurde zo lang voor we alles schriftelijk bevestigd kregen. En ik ben jurist hè, ik wil de dingen op papier zien.” Stress dus. Maar goed: dat is nu voorbij. Alles gelukt, de koop is rond, na de vakantie start de aannemer.

Bijzondere details blijven behouden.© Foto’s Zijdekwartier Architecten

Braspenning, zijn oudste zoon en wat vriendjes van school zijn alvast bezig met de voorbereidingen. Er moet heel veel behang afgetrokken worden, de kunstenaar stuukt en schildert zelf zijn toekomstige werkdomein.

Ze waren lang op zoek naar een pand als de pastorie. Renken: ,,Die zoektocht begon toen ik met mijn kantoor nog aan het Steenschuur zat en de hoofdprijs betaalde. Daar kwamen de kosten van Maurices atelier aan de Haagweg bij en onze woning. We dachten: is het niet veel slimmer om alles onder een dak te gaan doen?”

Toch duurde het nog een flinke tijd voor de geschikte plek werd gevonden. Gelukkig stoot de rooms-katholieke kerk tegenwoordig veel van haar gebouwen af. ,,Pastoor Schlatmann was de laatste die de pastorie als woning gebruikte, samen met zijn huishoudster”, vertelt Braspenning, die zich verdiepte in de geschiedenis van het pand.

Toen hij er weg ging, diende de pastorie nog een tijd als gebouw van algemeen nut. Zo heeft er een muziekschool in gezeten. Maar de kerk zette de pastorie uiteindelijk in de verkoop en zodoende vonden Renken en Braspenning het vorig jaar op een makelaarswebsite. Renken: ,,Dit is precies wat we zochten. Qua sfeer, qua volume en qua locatie: hier op de Hoge Rijndijk zit je heel centraal.”

Zijdekwartier architecten maakte het nieuwe ontwerp. De voorgevel - met het kenmerkende wapen met de drie eendjes- moet intact blijven, maar aan de achtergevel van het gebouw mag gesleuteld worden. Daar komt een stoere staalconstructie met glas: een pui die helemaal opengeschoven kan worden, wat het -nu erg hokkerige- gebouw meer ruimtelijkheid gaat geven. Er wordt bovendien een aantal kamers doorgebroken met hetzelfde doel.

Alles wel met behoud van de karakteristieke details, als bijvoorbeeld hoge plafonds, granito vloeren en glas-in-lood. Braspenning laat een stapel prachtige oude tegels zien in de hal. ,,Die muur gaat er uit, maar het tegelwerk is echt bijzonder. Dat verwerken we weer op andere plekken in het huis. We proberen zoveel mogelijk te hergebruiken.”

De zakelijke entree komt aan de statige voorkant van de pastorie. De achtertuin grenst aan het water en de parkeerplaats van de algemene begraafplaats Hoge Rijndijk. ,,Over het water willen we een brug bouwen naar de parkeerplaats, zodat dat onze privé-entree kan worden.”

De achtertuin grenst aan het kantoor van de Meerburgkerk en de kerk zelf. ,,Bij de koop hebben we moeten tekenen dat we niet gaan lopen klagen over het gebeier. Ach, zo vaak hoor je de kerkklokken niet. Het gaat allemaal gelukkig in goed overleg.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.