Bezoekerscentrum Voorschotense kinderboerderij bijna af
Sandy Seijn en aannemer Arjan Visscher.
Moeders, opa's en oma's lopen met hun peuters tussen de jonge geitjes. De pauw loopt statig in het rond en twee ezels grazen in het weitje. Verderop luiert Dora, het minivarken. Het leven is goed op deze zonnige middag op de kinderboerderij in het Voorschotense Park Rosenburgh.
Ook Sandy Seijn, die twee maanden geleden het beheer van de gemeente overnam, is in haar nopjes. Zeker nu er een nieuwe mijlpaal aankomt: het bezoekerscentrum is bijna af. ,,Het is een prachtig gebouw'', zegt ze met een stralende lach. ,,Hiermee kan ik mijn verdere plannen uitvoeren.''Ze vertelt dat ze er mensen met een handicap een vorm van dagopvang wil bieden. Ook schoolklassen kunnen er terecht om iets te leren over het boerderijleven. Verder wil Sandy Seijn de kinderpartijtjes die ze nu op haar 'shetlanderij De Vossenhoeve' organiseert, naar de kinderboerderij verplaatsen. ,,Wanneer weet ik alleen nog niet. De boerderij wordt 17 juni opgeleverd. Daarna moet ik nog wachten tot er gas, water en elektriciteit is.''Op de begane grond komt de educatieruimte. De toiletten zijn ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Boven komt er een opslag van 500 balen hooi en 300 balen stro. ,,Zodat we de winter ermee doorkomen.'' Ook is er een doucheruimte. ,,Je weet maar nooit of het van pas komt.''
Hout
Aannemer Arjan Visscher vertelt dat hij eind januari is begonnen met de bouw. ,,We hebben er veel hout in verwerkt om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken.'' Aannemersdochter Seijn wijst naar de houten steunpilaren die via houten drevels aan elkaar zijn bevestigt. ,,Kijk hoe ambachtelijk er is gewerkt.''Ook de rest van de kinderboerderij wordt anders ingericht. Zo komt er nog een speeltuin en een evenementenpleintje met zitjes. Het ezelverblijf verhuist naar het ponyweitje. De romneyloods gaat weg.De Voorschotense heeft er haar handen vol aan. Werkweken van 70 tot 80 uur zijn naast haar gezin, geen uitzondering, te meer omdat ze ook haar bedrijf De Vossenhoeve met shetlandpony's ook nog heeft. Bovendien volgt ze cursussen over dieren, zodat ze haar bezoekers straks de kennis kan overbrengen. ,,Ik krijg gelukkig heel veel hulp van mijn vader, Otto Rijsdijk.'' Ze wijst naar de man die verderop wildgroei uit de bosschages haalt. ,,Ook komt er vanaf volgende week iemand in dienst. Dat geeft wat meer lucht.''Een moeder ziet de nieuwe beheerder lopen. ,,Werkt u hier'', vraagt ze aan Seijn. ,,Er zit een hommel bij het konijn.'' Onverstoord pakt de beheerster met een doek het beestje uit de bak met stro en geeft het buiten de vrijheid.