Voorzichtig Oegstgeest heeft vertrouwen in de regio

Ruud Sep
Oegstgeest

De manier waarop de gemeenten in de Leidse regio gezamenlijk hebben gewerkt aan een toekomstvisie, getuigt van vertrouwen en respect voor elkaar. Maar als het gaat om de vorm waarin de samenwerking straks gegoten gaat worden, opteert Oegstgeest voor een zo klein mogelijke afstand tussen inwoner en bestuur.

Dat valt te lezen in de conceptversie van de officiële reactie van Oegstgeest op de eerste fase van de regionale toekomstvisie.

De gemeenteraad toonde zich twee weken geleden nogal verdeeld als het aankomt op een nauwe, niet-vrijblijvende samenwerking in de regio die mogelijk zelfs in de richting van een fusie zou kunnen gaan. Burgemeester en wethouders hebben in de tekst een dappere poging gedaan om het iedereen in die verdeelde raad naar de zin te maken.

Daarom zijn er naast lovende woorden voor de regionale samenwerking ook een handvol kritische kanttekeningen. Zo wijst de gemeente erop dat Oegstgeest in de toekomst weinig ruimte meer heeft voor nieuwbouw van huizen, en herinneren burgemeester en wethouders de regiogemeenten eraan dat Oegstgeest vooral op praktische zaken graag wil samenwerken, zoals bij het verstrekken van uitkeringen en het beheren van de sportvoorzieningen.

Ook waar het gaat om de vorm van de toekomstige samenwerking, trapt de gemeente zachtjes op de rem. Samenwerken is oké, zolang die maar bijdraagt aan het behoud en de versterking van het karakter van de Oegstgeester gemeenschap.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.