Noordwijkerhout moet knoop doorhakken over Boekhorst en Schelft

Paul de Vlieger
Noordwijkerhout

Het moment nadert dat de Noordwijkerhoutse politiek knopen doorhakt over de toekomst van sportpark De Boekhorst en zalencentrum/zwembad De Schelft. Volgende week staat de volgende vergadering over het onderwerp op de rol.

Welke keuze Noordwijkerhout ook maakt, de gemeente staat hoe dan ook voor een miljoeneninvestering. Om de structurele lasten die deze uitgave met zich meebrengt te kunnen opbrengen, is nu al duidelijk dat de lokale belastingen flink omhoog moeten. Kiest de gemeente voor de duurste optie dan is bijvoorbeeld een ozb-verhoging van 33,5 procent nodig. Bij de goedkoopste variant is nog altijd een stijging van 10,5 procent noodzakelijk.

De Boekhorst is en blijft Noordwijkerhouts sportpark, die keuze werd al eerder gemaakt. Er zijn vorig jaar nog wel wat andere opties onderzocht - Bavo en Gooweg - maar die zijn inmiddels van de baan. De vraag is nu nog wel: wat komt er allemaal op het sportcomplex?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom De Boekhorst op de schop moet. Allereerst is het sportcomplex niet meer van deze tijd en hard aan renovatie toe. Daarnaast speelt een rol dat over de grond van het sportpark (aan de noordzijde) een nieuwe weg komt die de Herenweg met de Langevelderweg verbindt. Deze weg moet de ontsluitingsweg voor de nieuwe Bavowijk worden. Ook de ingang van het nieuwe sportcomplex komt aan deze nieuwe weg.

Tenslotte is van belang dat De Schelf in zijn huidige vorm het einde van zijn bouwkundige levensduur nadert. Noordwijkerhout bekijkt daarom beide locaties integraal. Het college van B en W legt de politiek vier varianten voor waaruit uiteindelijk een keuze moet worden gemaakt.

In de minst dure variant, die een investering van 17,2 miljoen euro vereist, gaat De Schelft helemaal dicht. De Boekhorst wordt opnieuw ingericht en krijgt - naast dertien tennisbanen, zes voetbalvelden en een handbalveld - een nieuwe, kleine sporthal die de meeste taken van De Schelft overneemt. Het zwembad verdwijnt en de carnavalsvereniging zal voor haar grootschalige evenementen moeten uitwijken naar een andere plek, bijvoorbeeld Leeuwenhorst.

Een iets duurdere variant (18,6 miljoen) gaat uit van behoud van De Schelft, maar dan alleen van de sport- en evenementenhal die in deze optie wordt opgeknapt zodat deze weer enige tientallen jaren mee kan. Het zwembad van De Schelft sluit wel. Verder wordt De Boekhorst opnieuw ingericht, maar komt er geen nieuwe sporthal.

In de op een na duurste variant (22,8 miljoen) wordt De Boekhorst opnieuw ingericht en wordt De Schelft volledig, dus inclusief zwembad, gerenoveerd. Qua structurele lasten is deze variant het duurst omdat het complete zwembad blijft bestaan en ook moet worden onderhouden.

De meest prijzige variant (24,4 miljoen) gaat uit van herinrichting van De Boekhorst, renovatie van de sport- en evenementenhal van De Schelft en nieuwbouw van een kleiner, sober rechttoe rechtaan zwembad van 25 bij 21 meter. Qua structurele lasten is deze variant wel iets minder duur dan de variant met behoud van het huidige recreatiezwembad.

De politiek praat volgende week woensdag over de accommodaties.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.