ZZ Leiden triomfeert in februarivorm

Joris Zandbergen sportredactie@leidschdagblad.nl
Leiden

Het resultaat is al mooi, wat komen gaat is nog veel mooier. Woorden van die strekking sprak Eddy Casteels nadat zijn team Zorg en Zekerheid Leiden voor de tweede keer dit seizoen in de Vijf Meihal van aartsrivaal Den Bosch had gewonnen.

Dat het een goed resultaat was, stond buiten kijf. Den Bosch is de regerend landskampioen en vlak voor de kerststop kreeg ZZ in Noord-Brabant nog een aardig pak slaag. Bovendien is elke overwinning op de club waar Leiden in de geschiedenis de meeste finales mee uitvocht, er een met een gouden randje.

Casteels kon daarnaast terugkijken op een trainingsweek die verre van optimaal was geweest. Aanvoerder Mohamed Kherrazi was tegen Zwolle met een vervelende rugblessure uitgevallen en zijn meespelen tegen de Bosschenaren was tot een dag voor de wedstrijd onzeker geweest. Ook andere spelers misten trainingen, door ziekte. ,,Niemand ziet welke week we achter de rug hebben’’, zei de coach. ,,Dit is een optimaal resultaat, zeker weten.’’

Werk

Met de zege nestelde ZZ zich wat vaster aan kop, en als er in de play-offs straks wordt gewonnen, zal het iedereen een zorg zijn hoe de overwinningen tot stand zijn gekomen. Toch is er nog wel wat werk aan de winkel voordat de Leidenaars met vertrouwen aan de play-offs kunnen beginnen. Tegen Den Bosch, waar de motor in 2016 enigszins is vastgelopen, maakten ze veel van hun eigen goede werk ongedaan.

Als ZZ op alle cilinders draait, zoals in het eerste kwart, is het bijzonder moeilijk af te stoppen. Maar Leiden heeft ook periodes waarin het zeer statisch aanvalt. Dan wordt het te afhankelijk van Worthy de Jong, de belangrijkste MVP-kandidaat.

De Jong is zijn gewicht in goud waard maar neemt soms (te) veel hooi op zijn vork. Vrijwel niet te stoppen als hij de basket aanvalt, koos hij ook veelvuldig voor de driepunter zaterdag en uit die acties verkreeg ZZ weinig rendement. Niettemin blijft hij de sleutel tot Leids succes.

Den Bosch leek al vroeg rijp voor de slacht. ZZ sloeg echter niet meteen toe. Op een zeer fatsoenlijk eerste kwart volgde een matig tweede, waarin de thuisclub slechts tot 13 punten kwam. Daardoor mochten de bezoekers zich halverwege zelfs nog kansrijk achten (36-35). Dat kwam volgens Casteels omdat sommige van zijn spelers ‘parasiteren op de kwaliteiten van hun ploegmaats’.

,,Den Bosch pakte te veel aanvallende rebounds. Koenis, Kherrazi en De Jong verdedigen sterk en pakken veel rebounds, maar ik wil dat iedereen zich zo laat gelden. Het moet niet altijd van dezelfde jongens komen, we moeten het samen doen.’’

Accenten

Toen Leiden na het derde kwart, waarin de bezoekers het onwaarschijnlijke aantal van vier punten maakten, het verschil op tien punten wist te krijgen, was het gedaan. Prettig natuurlijk voor alles wat Leids was, maar Casteels keek vooruit. ,,We moeten accenten leggen naar het einde van het seizoen. Daar gaan we maandag meteen mee beginnen.’’

Een van de gespreksonderwerpen zou dan guard Cashmere Wright kunnen zijn. ,,Cash is blij met wat hij nu is; ik wil dat hij bereikt wat hij kan zijn’’, zei Casteels. ,,Ik ga de confrontatie niet uit de weg. Cash is een supertalent. Toch is er een reden dat hij in Nederland speelt. Ik wil zorgen dat hij hier weg kan, als hij dat zelf wil natuurlijk. We moeten een geheel worden, en aanvaarden dat dit resultaat in februari goed is, maar in mei niet volstaat. We moeten het soort basketbal gaan spelen dat de maand mei van ons verwacht.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.