Visser in de Stad: Bep, staak ook dat stille geraas

Susanne Moerkerk
Leiden

Hij is in vorm, die goede ouwe Sint. Vorige week al bij het eerste Sinterklaasjournaal en zondag toen hij opdook in de hoofdstad, met een spandoek: makkers staakt uw wild geraas. Mijn idee, laten we de discussie over hoeveel zwart er in een Piet mag ergens anders gaan voeren dan op het kinderfeest dat toch bovenal gezellig dient te zijn.

Ouderwets gezellig, zoals de Goedheiligman vorige week al zei, toen hij nog over gelukkig niet al te woelige baren op weg hiernaartoe was. Dieuwertje Blok had verbinding met de stoomboot en stelde Sint ‘de allerbelangrijkste vraag op de hele wereld van dit moment’: of er ook Pieten meekwamen naar Nederland. Die vraag snapte de grijze baas niet. ‘Omdat veel mensen hem zo ouderwets vinden’, legde Dieuwertje uit.’ Ach zo. ‘Ouderwets ja’, zei de Sint, ‘en daarom neem ik ze ook mee, die Pieten, om het weer ouderwets gezellig te maken.’

En ja hoor, tientallen arrestaties bij de intocht in Gouda, waar het wilde geraas onder de sombere hemel een smet op de intocht was. En dat terwijl het Sinterklaasjournaal, de richtingaanwijzer in het Pietenvraagstuk, toch zonneklaar had gemaakt dat etniciteit er niet toe doet. Vergeet afkomst en huidskleur, het enige dat telt is of een Piet door de schoorsteen kan.

Oproer in Gouda, demonstraties in Amsterdam en komende zaterdag de stille tocht die ziener Bep uit de Leidse Kooi heeft aangekondigd, om te voorkomen dat Zwarte Piet zal worden uitgeroeid. Een ondoordachte daad van infantiel protest waarvoor het medium op haar beurt de ernstigste verwensingen naar het hoofd heeft gekregen. Zodanig zelfs dat de mars van de paranormaal begaafde onder politiebegeleiding moet. Maar als Bep werkelijk in staat is in de toekomst te blikken dan kan ze zich zaterdag de moeite besparen. Immers, het gaat de goede kant op in het Pietendebat, want een compromis op zijn Hollands ligt in het verschiet.

De secondanten van de Sint kunnen alle kleuren aannemen, maar ook gerust zwart blijven. Het gaat er om dat Piet verder emancipeert, of zoals de Tim Fransen het zaterdag in Spijkers met Koppen stelde: zijn onderdanigheid afwerpt. Op de radio, bij Felix Meuders en Dolf Jansen, hield de voormalige winnaar van het Leids cabaretfestival een hilarisch pleidooi voor een freelancersrol van de vrijgevochten onderdaan, als seizoenmedewerker van de Sint. Zodat je een nieuw soort ZZP-ers krijgt, Zelfstandige Zwarte Pieten.

Bevrijd van de slavenclichés zal Piet dat Zwarte niet meer kunnen deren. En laat hem dan gerust gezelschap krijgen van anders gekleurde Pieten. Zolang ze maar met zijn allen door de schoorsteen kunnen.

Dus Bep, keer op je schreden terug en staak ook dat stille geraas. Zet zaterdagavond gewoon gezellig je schoen. Ook al weet jij van te voren al wat je er de volgende morgen in aan zult treffen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.