Tóch niet wéér ’Fryslân Boppe’ in Katwijk

Robert Toret
Katwijk

In navolging van FC Rijnvogels, dat een dag eerder in de ultieme slotfase het hoofd moest buigen voor de profs van SC Cambuur, leek ook een andere Katwijkse club het in de eerste ronde van de KNVB beker niet te kunnen bolwerken tegen een Friese tegenstander. Uiteindelijk kwam het toch nog allemaal goed voor de plaatselijke VV tegen het stugge Harkemase Boys.

De benauwde 2-1 winst was een opsteker voor de tweededivisionist, die voor het laatst nog eens een wedstrijd won op 13 augustus, in de seizoensouverture tegen TEC. Daarna volgden liefst vijf remises. Het midweekse treffen in het bekertoernooi, tegen een (op papier) ‘mindere god’, leek dan ook een ideale gelegenheid om het zelfvertrouwen weer eens op te vijzelen met een zege. Dat lukte, maar niet zonder horten of stoten.

Katwijk deelde weliswaar, zoals verwacht mocht worden, de lakens uit in het duel met de nummer veertien van de zaterdagse derde divisie, maar geheel in lijn met de afgelopen twee competitiewedstrijden – tegen Excelsior Maassluis en Kozakken Boys werd doelpuntloos gelijkgespeeld – had de ploeg van Dick Schreuder alle moeite het net te vinden. Al in de eerste minuut schoot Kay Blokland uit een vrije trap snoeihard tegen de lat en dat was de opmaat voor een eerste helft waarin de thuisploeg kansen bleef morsen. Zo zagen Marciano Mengerink en Robbert Susan hun vlammende schoten net over gaan en strandde een aantal prima aanvalsopzetten in de eindfase in schoonheid. Daarbij diende overigens wel opgemerkt te worden dat Bennie van Noord op de doellijn assistentie aan de al geklopte Mark de Vries moest verlenen om een Fries doelpunt te voorkomen.

In de tweede helft ging Katwijk vrolijk verder met kansen creëren én missen. Nadat Mengerink een scherpe voorzet richting tweede paal net niet kon binnenwerken, liet Jesse Renken zien hoe het wel moet. De Friese rechtsback kreeg opvallend veel vrijheid om over zijn eigen flank op te rukken en schoot de bal onberispelijk diagonaal binnen: 0-1.

Het aantal kansen dat de thuisploeg daarna om zeep hielp, viel amper te turven. Vooral de in briljante vorm stekende Erick Jansema dreef de Katwijkers met een reeks fabuleuze reddingen bijkans tot waanzin. Het zal toch niet zó een wedstrijd worden, klonk het op de Krom.

Dat werd het inderdaad niet. Een kwartier voor tijd zorgde aanvoerder Robbert Susan voor evenwicht, waarna een verlenging zich aandiende. Daar dacht Mike van den Ban anders over, want in de dying seconds schoot de invaller de bevrijdende 2-1 binnen. ,,Ik ben net terug van een enkelblessure en zou alleen invallen bij noodgevallen. Dat bleek dus het geval. Voorkeur voor een loting? Tegen een amateurclub kun je nog een rondje doorkomen. Maar Feyenoord-uit, in een volle Kuip, is natuurlijk ook best wel mooi.’’

Katwijk: De Vries; Hamdi, Blokland, Van Noord, Van Weerdenburg; Achterberg (57. Van der Ban), Aalders, Susan; Mengerink, Biekman, Achefay (66. Van Oijen).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.