’Reiziger gaat er met RGL absoluut op vooruit’

Redactie Leidsch Dagblad
Regio

Gedoe met het treinspoor, gedoe met gesloten contracten en gedoe met geld. Het is bepaald niet makkelijk om het plan voor sneltram Rijn Gouwe Lijn (RGL) zo aan te passen dat het hooguit 400 miljoen euro kost en voldoet aan het provinciale coalitieakkoord. Dat stelt VVD-gedeputeerde Ingrid de Bondt vast na een inventarisatie van de problemen.

Uit de hele regio zijn gemeenteraadsleden, wethouders en belangenclubs deze maandagavond naar theater Castellum in Alphen aan den Rijn gekomen. Op een speciaal daarvoor belegde informatiebijeenkomst komt De Bondt op uitnodiging van de regio Holland Rijnland uitleggen waarom ze nou nog steeds geen nieuw plan voor de RGL heeft. Het antwoord laat zich grotendeels in vieren splitsen: vanwege getekende contracten, beperkingen van het treinspoor, het belang van de reiziger en een beperkte beurs.

De regiogemeenten kunnen het De Bondt een heel stuk eenvoudiger maken, zei ze, als ze er mee instemmen de contracten maar gewoon te verscheuren. Dat zijn ze niet van plan en dus is de gedeputeerde aan het polderen. ,,Het gaat om wat de meerderheid vindt. Voor wat draagvlak heeft, ga ik me de benen uit het lijf lopen.’’

De Bondt maakte ook bekend, dat er een groot probleem is met het bestaande treinspoor. Oorspronkelijk zou de RGL dat alleen met de NS delen tussen Alphen aan den Rijn en het Leidse station Lammenschans. Dat kon net. Nu moet De Bondt de RGL volgens het coalitieakkoord laten doorrijden naar Leiden Centraal en dat kan helemaal niet. Om dat mogelijk te maken zou het spoor verdubbeld moeten worden (erg duur) of de NS minder treinen moeten laten rijden (onwenselijk). Het zou iets makkelijker zijn als de NS zelf de RGL krijgt om te exploiteren, maar dat mag weer zomaar niet worden besloten, volgens de Europese aanbestedingsregels.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.