FIOD doet inval bij gemeente Leiden wegens mogelijke fraude rond ROC Leiden

LD Politiek Live
Leiden

De Belastingdienst heeft woensdag een inval gedaan bij Servicepunt71, behorend bij de gemeente Leiden. De Fiod heeft de administratie opgevraagd over de bouw van het Da Vinci College in het pand van ROC Leiden naast het station Lammenschans.

De inval, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad, komt na verschil van inzicht over de overdrachtsbelasting waar de gemeente al een tijd met de Belastingdienst over steggelt. Volgens de Dienst heeft de gemeente Leiden te weinig betaald voor het bouwdeel (16 miljoen) terwijl het volgens de inspecteurs 29 miljoen waard is. Door die 'korting' had de gemeente geen recht op een vrijstelling die ze zichzelf wel heeft gegeven.

De gemeente is er tot nu toe vanuit gegaan geen overdrachtsbelasting te hoeven betalen. De Belastingdienst is het daar niet mee eens en stelt dat de gemeente een onjuiste aangifte heeft gedaan. Gevolg: een dreigende naheffing van 1,7 miljoen euro, inclusief strafheffing en rente.

Op 21 oktober heeft de gemeente nog met de Belastingdienst gesproken en nog eens toegelicht hoe het college van burgemeester en wethouders over de zaak dachten. Tevergeefs. Op dat laatste toelichting is niet meer gereageerd, tot gisteren de FIOD bij het Servicepunt is binnengevallen.

De vraag die het FIOD wil beantwoorden, luidt of sprake is van opzet bij de gemeente Leiden. ,,Wij zijn verrast door het onderzoek aangezien wij dachten nog in overleg te zijn met de Belastingdienst”, schrijven burgemeester en wethouders in de brief.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.