Melinda Özcan: titel na slechts twee maanden training

Melinda Özcan met de hoepel in Ahoy.

Melinda Özcan met de hoepel in Ahoy.© Foto Orange Pictures/Wessel Dekker

Tessa de Wekker
Rotterdam

Melinda Özcan is voor het eerst in haar carrière Nederlands kampioen ritmische gymnastiek geworden. Tegen alle verwachtingen in, vooral die van de negentienjarige Alphense zelf. Pas in april kon ze weer trainen. Een half jaar was ze geblesseerd. ,,Mijn rug, knie en enkel. Van het een kwam het ander. Ik zit nog aan de pijnstillers. Maar het is het allemaal waard geweest’’, vertelt ze grijnzend.

Vorig jaar werd Özcan, gymnaste van RKSV Wilskracht, vierde. Met het team won ze toen twee keer zilver. Vastbesloten om dit jaar ook individueel te voor de medailles te gaan, ging ze na de zomer hard aan de slag. Tot haar lijf ineens niet meer wilde.

Een half jaar kon de Alphense niets. Behalve studeren dan, wat op zich niet verkeerd uitkwam. Özcan is eerstejaars algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en is hard op weg haar eerste jaar in een keer te halen.

Trainen kon ze pas iets meer dan twee maanden geleden, met pijn en moeite. ,,Het is een kwestie van doorgaan, ondanks de pijn’’, zegt ze luchtig.

Net op tijd voor de laatste kwalificatiewedstrijd voor het NK had ze haar vier oefeningen met hoepel, knotsen, bal en lint weer onder de knie. ,,Die wedstrijd (drie weken geleden, red.) werd ik meteen eerste. Dat had ik echt niet verwacht. Dat resultaat gaf me het vertrouwen om door te gaan.’’

De laatste weken trainde Özcan elke dag vier tot vijf uur. ,,Ik moest zoveel inhalen. Mijn trainster Natalia (Doktorova, red.) was zo lief om elke dag met mij alleen extra te trainen. Ze kwam er speciaal vanuit Gouda voor op en neer gereden. Dankzij haar is het gelukt. Voor haar was het ook niet altijd fijn. Ze zei een keer tegen me: ik heb het gevoel alsof ik je martel’’, zegt Özcan lachend. ,,Het was ontzettend zwaar, maar ik wilde heel graag. Pijnstillers erin en gaan. Nu ben ik ontzettend blij dat ik heb doorgezet.’’

Melinda, de oudste van twee zussen Özcan, hoopt volgend jaar door te kunnen gaan met haar sport. ,,Maar ik ben afhankelijk van mijn lichaam. Ik doe nu even helemaal niets meer. Eerst hiervan genieten, herstellen en vakantie en dan zien we daarna wel hoe het gaat.’’

Özcan scoorde in Ahoy 51.050 punten. Zusje Berfin Özcan werd in Ahoy vierde met 45.150. De derde gymnaste van Wilskracht, Minous Bouman, werd vijfde. Zij haalde 43.150 punten.

Het team van Wilskracht veroverde de zilveren medaille bij de groepswedstrijd op zondag. Met de hoepel scoorden de gymnastes 12.750 punten. De préjunioren van de Alphense vereniging wonnen het goud op het onderdeel bal.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.