AIVD berispt om aftappen student

Monique Bankras
Leiden

De AIVD is op de vingers getikt na een klacht van een student uit de Leidse regio over het onrechtmatig aftappen van zijn telefoongesprekken en internetverkeer.

De kwestie kwam aan het rollen toen de techniekstudent zich met zijn vermoedens bij de Leidse advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan meldde. Zij dienden een klacht in bij de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, die toetst of de Nederlandse veiligheidsdiensten zich aan de wet houden.

De commissie zegt nu dat de klacht deels gegrond is. ,,De CTIVD heeft geconstateerd dat een deel van het onderzoek niet juist is verlopen. Er waren onvoldoende zwaarwegende redenen voor dat deel van het onderzoek zodat niet is voldaan aan het vereiste van proportionaliteit’’, schrijft secretaris-generaal Richard van Zwol van het ministerie van binnenlandse zaken aan de advocaten.

Dat klinkt als een gewonnen zaak, zegt Diekstra. ,,Maar we kunnen er helemaal niks mee. Het is alsof er een pleister op een stinkende wond is geplakt.’’ Wat de AIVD precies heeft onderzocht, wat de aanleiding was en weke maatregelen er zijn getroffen nadat de CTIVD de klacht had onderzocht, blijft onduidelijk. ,,Geen genoegdoening, geen vervolg, het is onbevredigend.’’

De techniekstudent, die anoniem wil blijven, zegt nog steeds last te hebben van de affaire. ,,Ik ben er een beetje paranoïde van geworden. Het slokt veel van mijn energie op. ’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.