Vrouwen Grasshoppers naar finale play-offs basketbal

Eveline Messemaker (links) in duel met Kris Biesters

Eveline Messemaker (links) in duel met Kris Biesters

1 / 3
Gertjan van Geen
Katwijk

De basketbalsters van Grasshoppers hebben zich woensdagavond geplaatst voor de finale van de play-offs om et landskampioenschap. In de vijfde en beslissende wedstrijd waren de Katwijksen te sterk voor landskampioen Bemmel. In een kolkende sporthal Cleyn Duin werd het 65-46 voor de ploeg van coach Rick Driessen.

Beide ploegen hadden aanvankelijk moeite de basket te vinden. Na bijna vijf minuten stond het 2-2. Tot de rust bleef dat spelbeeld vrijwel ongewijzigd. Het was een beetje harken, waarbij alles keurig in evenwicht bleef, met Grasshoppers licht in het voordeel: 26-23.

Dat veranderde in het derde kwart. Grasshoppers gooide alle schroom van zich af, Bemmel moest passen. Enkele driepunters van Eveline Messemaker (16 punten totaal)  tilden het gat naar meer dan 10 (43-29), waarna Bemmel het verschil  voor het begin van het vierde tot acceptabele proporties terug bracht: 43-35.

Daarmee had de landskampioen zijn kruit wel verschoten. Grasshoppers was op stoom en liet zich ook niet uit het veld slaan toen Sharon Beld na een zware persoonlijke - en onsportieve -  fout van Kris Biesters het beld moest verlaten met naar het zich laat aanzien zware knieblessure. Sonja Kuyt  benutte de twee vrije worpen in haar plaats en ook het daarop volgende balbezit werd afgesloten met een feilloze score: 50-37.

Het verschil werd zelfs nog eventjes 20 punten (62-42), waarop het gedesillusioneerde Bemmel de handdoek gooide en een klein feestje in katwijk losbarstte.

Karin Kuijt, vorig seizoen nog meest waardevolste speelster namens Bemmel in de finale, moest zo toezien hoe haar drie zusjes Fleur (topscoorster met 18 punten), Sonja, en Ilse wel naar de finale gaan en zij niet.

Het wordt voor Grasshoppers de eerste finale om het landskampioenschap in de geschiedenis van de club. De ploeg won al de tussentijdse finale four en sloot de competitie in de eredivisie als nummer 1 af. Daarom heeft het ook in de eindstrijd over maximaal zeven wedstrijden thuisvoordeel tegen Landslake Lions, dat zich dinsdag al voor de finale plaatste door in de vijfde wedstrijd Den Helder voor te blijven.

De reeks begint zaterdag om 20.30 uur in sporthal Cleyn Duin in Katwijk.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.