’Reclame’ voor inleveren elektronica

Annelies Karman
Kaag en Braassem

Kaag en Braassem gaat meer ’reclame’ maken voor het inleveren van oude elektrische apparatuur. Dat besloot de gemeente naar aanleiding van tegenvallende cijfers van de stichting Wecycle. ,,We gaan vanaf nu geregeld onze inwoners informeren over hoe en waar oude of kapotte elektrospullen in te leveren’’, laat een woordvoerder weten.

Van de hele Leidse regio scoort Kaag en Braassem het slechts. Een inwoner dankt jaarlijks 2,9 kilo apparatuur netjes af via de milieustraat. Dat ligt flink onder het landelijk gemiddelde van 4,6. Leiden doet het met 5,6 kilo veel beter, terwijl stedelingen over het algemeen juist minder ’braaf’ zijn dan dorpelingen.

Verbaasd

,,Wij weten niet waarom wij lager uitvallen’’, zegt de woordvoerder. ,,Dat verbaast ons eigenlijk.’’ Ook Wecycle tast in het duister. Deze stichting werkt samen met negentig procent van de gemeenten in Nederland. ,,We kunnen natuurlijk niet achter alle deuren kijken’’, begint Ted van Hintum. ,,Wat we wel weten is dat het in het algemeen belangrijk is dat de milieustraat goed bekend is en ruime openingstijden heeft. En dat gemeenten regelmatig communiceren over de mogelijkheden van het inleveren.’’ Daarbij komt dat inwoners meer afval scheiden als ze moeten betalen per kilo restafval. Dan levert het namelijk geld op om zo min mogelijk vuilnis weg te gooien. Afval scheiden loont dan direct in de portemonnee. Kaag en Braassem hanteert dit systeem niet, maar Leiden ook niet.

Arie Kroon heeft wel een idee waarom zijn gemeentegenoten weinig elektrische apparaten inleveren. Hij woont met zijn vrouw Wil al twintig jaar een hun zelfgebouwde nul-energiewoning in Woubrugge. ,,De afstand naar de milieustraat is voor veel mensen te groot’’, vindt Kroon.

Dorpen

Kaag en Braassem bestaat uit elf dorpen. Inwoners kunnen spullen inleveren in Roelofarendsveen en in Ter Aar. ,,Sommige mensen moeten er tien kilometer voor rijden’’, weet Kroon.

Als het aan hem ligt, komt de chemokar terug. Die deed voorheen alle dorpen aan om spullen in te zamelen. ,,Maar dat was te duur.’’

Wil en Arie Kroon leveren zelf geen elektrische apparaten in. ,,Ik demonteer het zelf’’, verklaart hij. ,,En dan sorteer ik de materialen.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.