Werkdruk Universiteit Leiden moet omlaag

De werkdruk bij de Universiteit Leiden is te hoog, vindt de Inspectie SZW.

De werkdruk bij de Universiteit Leiden is te hoog, vindt de Inspectie SZW.© Foto ANP

Wilfred Simons
Leiden

De Universiteit Leiden moet ’doeltreffende maatregelen’ nemen tegen de te hoge werkdruk onder de medewerkers. De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) van het ministerie van Sociale Zaken eist dat ze met een plan van aanpak komt om de arbeidsbelasting structureel te verminderen.

Docenten, onderzoekers en niet-wetenschappelijk personeel van de Universiteit Leiden klagen al jaren over hoge werkdruk.

FNV Overheid signaleerde eerder dit jaar al dat zeven op de tien medewerkers aan de universiteiten - niet alleen in Leiden - een hoge tot zeer hoge werkdruk ervaart.

Ruim 90 procent van hen werkt zelfs door tijdens ziekte, variërend van enkele dagen tot meer dan een maand. Promovendi komen vaak pas na hun werkdag aan hun onderzoek toe.

Uit een brief die de Inspectie SZW heeft gestuurd, blijkt dat de Universiteit Leiden zich van die belasting bewust is. Het aantal studenten is de afgelopen jaren toegenomen tot nu 27.000, maar de groei van het aantal docenten houdt geen gelijke tred.

De universiteit probeert wel om haar medewerkers tegen werkdruk te beschermen, maar volgens de Inspectie SZW zijn die maatregelen ’niet structureel’. Er is geen plan van aanpak, ’waardoor de maatregelen niet zo goed verankerd zijn in het algemene beleid’.

De universiteit moet de oorzaak van de werkdruk wegnemen en ook een termijn stellen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.