Berging gezonken kraan vanochtend begonnen

Hazerswoude-Rijndijk

Mammoet Transport is vanochtend vroeg begonnen met de berging van de kraan, die gistermorgen in de Oude Rijn gleed. Duiker Rogier Groen (39) van Holland Diving Vlaardingen ging omstreeks 9.30 uur het water in, om een geschikte plek te vinden om de 85 ton zware kraan aan omhoog te takelen. Naar verwachting zou de hijsklus nog een flink deel van de dag duren.

De kraan die gisteren in de Oude Rijn viel, was bezig met het slaan van een nieuwe beschoeiing ter hoogte van enkele woonhuizen op de grens van Alphen aan den Rijn en Hazerswoude-Rijndijk, tegenover Spanbeton. De kraan stond op een gladde ponton en gleed tijdens een verplaatsing weg. Aan de kraan was een drukinstallatie bevestigd, die stalen platen de grond in drukt. De machine is nog maar een half jaar oud en heeft een waarde van twee miljoen euro. Aannemersbedrijf Van Halteren is de eigenaar.

Afgelopen nacht stuurde Mammoet Transport een gigantische drijvende bok naar de Oude Rijn. Afgelopen nacht voer het gevaarte dwars door Alphen aan den Rijn en omstreeks 7 uur kwam hij op de plek van het ongeluk aan.

De eerste bevindingen van duiker Rogier Groen waren niet erg positief. De kraan ligt zeker één tot anderhalve meter diep in de modder. De Oude Rijn is ter plaatse 3,5 meter diep. De bergers moeten er bovendien rekening mee houden dat de cabine volgelopen is met water, dat naar verwachting ook nog eens vier ton weegt.

De bergingsoperatie kost naar verluidt 40.000 euro.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.