Kleurprotest Rembrandtbrug naar Leidse raad

Binnert Jan Glastra
Leiden

Actiegroep Vrienden van de Rembrandtbrug voert de inspanningen op om de Leidse brug wit te houden. Zij stuurde dinsdag een brief aan de gemeenteraadsfracties, in de hoop dat zij wethouder Paul Laudy (VVD, stedelijk beheer) wel kunnen afbrengen van het voornemen de brug historisch bruin met zwart te schilderen.

Het protest tegen de kleurverandering van de Rembrandtbrug is ruim een jaar gaande en de vier omwonenden die de actiegroep oprichtten weten zich op basis van enquêteresultaten nu gesteund door 95 procent van de buurt (bij een respons van 50 procent).

Dat de wethouder desondanks voet bij stuk houdt, vinden Simone Robbers en Nicole Zwarts van de actiegroep onbegrijpelijk. ,,De gemeente wil op allerlei gebieden dat bewoners meedoen, maar hier wordt helemaal geen rekening gehouden met omwonenden’’, zegt Robbers.

Daarom richt de actiegroep zich nu op de gemeenteraad. In de buurt zijn postertjes opgehangen om mensen te laten zien wat het gevolg zal zijn van de verandering, die gepland staat voor komend voorjaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het gaat niet alleen om mooi of lelijk, zeggen de twee dames. ,,Al vraag ik me echt af of het de aantrekkelijkheid van de stad ten goede komt als je overal de brugleuningen zwart gaat schilderen’’, zegt Zwarts.

,,Het is de meest gefotografeerde brug van Leiden. Hoe vaak zie ik toeristen niet vanaf de Bostelbrug bij het Kort Rapenburg een foto deze kant op maken? Als die brug straks bruin met zwart is, zie je hem als het donker wordt niet eens meer vanaf daar. Zelfs niet met verlichting.’’ Dat komt de veiligheid voor gebruikers ook niet ten goede, denkt de actiegroep.

Ook wijzen Robbers en Zwarts erop dat déze brug sinds de bouw in 1983 altijd wit is geweest en dat het historisch onderzoek zich richt op eerdere bruggen. Maar zelfs als ze dat buiten beschouwing laten, is het raar, stellen zij, om alles overal zomaar in oude kleuren te gaan schilderen.

,,Een paar jaar geleden zijn bruggen ineens toegevoegd aan het project om historische kleuren van bouwwerken te stimuleren’’, zegt Robbers. ,,Misschien moet dat besluit eens geëvalueerd worden.’’

,,En trouwens’’, vult Zwarts aan, ,,Dat ze ooit die kleuren hadden, kwam gewoon door de pigmenten die toen voorhanden en betaalbaar waren. Denk je dat die middeleeuwers echt naar zwart hadden willen kijken als ze wit konden krijgen? Welnee, dat was toen gewoon veel te duur.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.