Grasshoppers meesterlijk naar de finale

Grasshoppers meesterlijk naar de finale
Landsmeer

Het was een verschil van dag en nacht. Woensdag leden de vrouwen van Solar-systemen Grasshoppers nog een zware nederlaag, zaterdag was er een zeer gepast antwoord van het team uit Katwijk.

Grasshoppers kwam totaal anders voor de dag dan een aantal dagen eerder en liet landskampioen Landslake Lions in het laatste en beslissende duel alle hoeken van het veld zien. Het resultaat: een klinkende 51-73 zege met een finale tegen Bemmel als beloning.

Driessen verweet zijn team vorige week woensdag ’Barbie-basketbal’ te hebben gespeeld. Lef ontbrak en de duels waren te slap. Woest was de trainer die dan ook een andere instelling eiste van zijn speelsters.

Zaterdag hadden die harde woorden plaatsgemaakt voor lovende teksten, mede omdat er van dat Barbie-basketbal niets meer was terug te zien. ,,Het moest anders en het ging vandaag ook anders’’, zei de coach. ,,Ik vind het bijzonder knap wat de meiden vandaag hebben gedaan. We zijn geen moment in de problemen geweest.’’

Daar waar Grasshoppers - met de jeugdige Mia Hordijk, Ilse Kuijt en Noor Driessen die ’s middags in Zwolle nog landskampioen met het onder-20-team werden - in de voorgaande duels nog wel eens slap begon, startten de Katwijksen zaterdagavond ijzersterk.

De ploeg van Driessen nam direct het initiatief en bouwde mede dankzij een mooie driepunter van Sharon Beld in de zoemer, een voorsprong op van 12-18 in het eerste kwart.

In het tweede kwart werd dat spelbeeld doorgetrokken. De thuisploeg ergerde zich zichtbaar aan het eigen spel en aan de scheidsrechters. Grasshoppers profiteerde daar optimaal van. Halverwege de tweede periode hadden de bezoeksters zelfs een voorsprong van 19-31 te pakken.

Na een time-out van coach Molly McDowell herpakte de thuisploeg zich en kwam Lions vlak voor de pauze sterk terug. Tijdens de rust stond er een stand van 31-37 op het scorebord. Driessen: ,,We stonden tegenover een van de sterkste ploegen uit de competitie, met zeker de beste speelsters uit de competitie. Zij hebben ervaring, maar ook wij hebben door deze wedstrijden ontzettend veel geleerd. Eerder verzwakten we nog wel eens, vandaag bleven we geconcentreerd.’’

De Amerikaanse coach van de bezoeksters werd met de minuut die verstreek wanhopiger. McDowell sprong in de lucht, schreeuwde onverstaanbare teksten en ging er soms letterlijk bij liggen. Het had allemaal geen effect op haar ploeg, die geen antwoord had op het bijna foutloze spel van Grasshoppers.

Iedere driepunter leek raak, en stuiterde de bal uit de basket dan werd de rebound gepakt. Alle pogingen van de thuisploeg ten spijt, de voorsprong van de bezoeksters werd alleen maar groter. Aan het eind stond er een heel ruime marge op het bord.

,,We hebben alles goed geanalyseerd wat er in de laatste wedstrijd was fout gegaan", zei Driessen. ,,Dat waren voornamelijk kleine dingen. Die foutjes waren er vandaag uit. De instelling was woensdag het grootste probleem. Dat zat vandaag helemaal goed. Mijn team heeft een geweldige prestatie geleverd. We kunnen met een goed gevoel toe werken naar de finale."

Landsl. Lions-Grasshoppers 51-73

(12-18, 19-19, 6-17, 14-19)

Topscorers Grasshoppers: Beld 14, Govers 13.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.