Hun winkel is altijd open

Leidsch Dagblad bronfoto journalist Wilfred Simons Leidsch Dagblad bronfoto journalist Wilfred Simons ORG XMIT: JPEG© Hielco Kuipers Fotoprodukties

Wilfred Simons

De tijd dat een gepromoveerde onderzoeker vrijwel zeker kon rekenen op een baan aan een Nederlandse universiteit, is al lang voorbij. Toch schrok ik wel toen ik de jongste statistieken las: 90 procent van alle gepromoveerden moet op zoek naar werk buiten de wetenschap. Ze zijn met velen, de concurrentie is moordend, de onderzoeksfondsen zijn beperkt en de eisen zijn torenhoog.

Jonge doctoren weten dit en houden dus zo lang mogelijk hun opties open. Ik zie in de academische wereld steeds meer geleerden die ik, bij gebrek aan een betere omschrijving, maar ’Thierry Baudetten’ noem.

Ze zijn opportunistisch en van alle markten thuis. Campagne voeren voor of tegen de EU? Kom maar op! Commentator bij een praatprogramma op tv of een opinietijdschrift? Tuurlijk, wanneer moet ik leveren? Een tijdelijk contract bij een universiteit of onderzoeksinstituut? Welja!

Thierry Baudetten zie je het meeste in de sociale en de geesteswetenschappen, maar ook in de bètahoek komen ze voor. Zo heb ik eens een sterrenkundige geïnterviewd die tenniscoach werd. Hij was wel een extreem geval.

Twee jonge Leidse doctoren moeten we in de gaten houden: rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema en historicus Geerten Waling. Ze timmeren aan de weg; hun winkel is altijd open. We gaan nog veel van ze horen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.