Leiden moet 12 miljoen bezuinigen op zichzelf

© Foto: ANP

1 / 2
Loman Leefmans
Leiden

Het stadsbestuur moet de komende jaren twaalf miljoen extra bezuinigen op de eigen gemeente. Dat is de voornaamste onheilstijding die wethouder Marleen Damen (PvdA/financiën) maandag bracht bij de presentatie van de begroting voor 2016.

Ook de opvang van vluchtelingen kan nog een vooralsnog onbepaald gat slaan in de vulling van de Leidse schatkist. ,,Daar staat tegenover dat we kunnen doorgaan met onze mooie plannen’’, zo stelde Damen tevreden vast.

Met die mooie plannen is 300 miljoen euro gemoeid. Het gaat dan onder meer om de bouw van de twee grote ondergrondse parkeergarages, de aanleg van een ringweg en nog enkele aanzienlijke projecten.

Ook voor de overdracht van allerlei zorg- en welzijnstaken, van rijk naar gemeente, blijkt Leiden voldoende geld opzij te hebben gezet; circa honderd miljoen euro. Verder kan Leiden zich blijven houden aan de eerdere afspraak dat de lokale onroerende zaakbelasting per jaar met 1,5 procent wordt verlaagd.

Een eerder geraamd tekort van zeven miljoen euro op onder meer het budget voor uitkeringen, blijkt lang niet zo groot. Dat is volgens de meest recente prognoses nog maar één miljoen. ,,En misschien wordt ook dát aan het einde van het jaar wel een klein plusje’’, hoopt Damen.

Tegenover dat ’voorzichtig optimisme’, zoals de wethouder het omschrijft, staan ook wat tegenvallers. De komst van vluchtelingen is er daar één van, en het verder moeten bezuinigen op de gemeentelijke organisatie, stelt het stadsbestuur ook op de proef. ,,De dienstverlening voor de inwoners mag er in ieder geval niet onder lijden’’, meldt Damen.

Hoog

Of er ontslagen vallen onder de ambtenaren, weet zij nog niet. De gemiddelde leeftijd bij de medewerkers ligt hoog, dus wellicht lost de aanstaande pensionering van een aantal ambtenaren het probleem op. ,,Ook meer efficiency en digitalisering helpen daarbij.’’

De begroting werd door Damen (rechts) officieel overhandigd aan plaatsvervangend raadsvoorzitter Margreet van Wijk (links). Zij werd veel leesplezier toegewenst voordat de gemeenteraad zich eind oktober buigt over het 297 pagina’s tellende boekwerk vol cijfers en getallen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.