Schijnwerper op boekhandel

Initiatiefneemster Yaël Vinckx.

Initiatiefneemster Yaël Vinckx.© Foto Taco van der Eb

Theo de With
Leiden

Niets is fijner dan in een winkel rondsnuffelen tussen de boeken. Dat vindt de Leidse journaliste en schrijfster Yaël Vinckx. Daarom riep zij vorig jaar Bookstore Day in het leven. Vandaag is de tweede editie.

,,Die eerste keer pakte geweldig goed uit’’, blikt Vinckx terug. ,,Het was de bedoeling om de boekhandel weer eens in het zonnetje te zetten na het debacle van Polare.’’ Dat was een keten van boekwinkels die in 2014 failliet werd verklaard. ,,Die negativiteit wilde ik achter me laten en vol optimisme naar de toekomst kijken.’’

Met een schuin oog keek ze naar de Recordstore Day. Daarmee wordt jaarlijks het bestaan van de platenzaak gevierd. ,,Ik had het eerste jaar gehoopt dat er vijftig boekhandels zouden meedoen; het werden er ruim 120. En dit jaar gaan we richting de tweehonderd deelnemende boekwinkels en er zijn zo’n honderd schrijvers die door heel Nederland optreden.’’

Behalve luisteren naar auteurs kan het publiek ook exclusieve uitgaven bemachtigen die alleen vandaag te koop zijn. Het gaat onder meer om boeken van Jan Brokken, Annejet van der Zijl, Alfred Birney en Erik Scherder. Van Dan Brown en Nigella Lawson is een beperkt aantal gesigneerde boeken beschikbaar. Verder zijn er boeken over muziekhelden als Bruce Springsteen, Prince, Johnny Cash, Lou Reed en Phil Collins te koop voor een tientje.

Deelnemende boekhandels

Boekhandel Kooyker in Leiden heeft vandaag twee optredens in huis. Van 11.00 tot 12.00 uur is er een proeverij met Hans Spitsbaard, de winnaar van ’Heel Holland Bakt’. Tussen 15.30 en 16.30 uur is Nico Dijkshoorn te gast.

Boekhandel Van Stockum in Leiden heeft om 12.00 uur een signeersessie met Dorian d’Oliviera. Kookboekenschrijver Bas Robben is er een uur later. Afsluitend is er tussen 16.00 en 17.30 uur een lezing van Ivo van de Wijdeven.

Wolkers-biograaf Onno Blom is tussen 10.00 en 11.00 uur bij boekhandel Van der Meer in Noordwijk. Om 14.00 uur laat een aantal Vlaamse auteurs van zich horen. Aansluitend is er om 15.00 uur muziek van Casey Brooks.

Boekhandel Haasbeek Herenhof in Alphen aan den Rijn heeft drie schrijvers in huis: Cecile Korevaar (12.00 uur), de Alphense kinderboekenschrijver Gerard van Gemert (14.00 uur) en Jeroen Windmeijer, ook wel bekend als de Leidse Dan Brown (15.00 uur).

De Rijnlandse Boekhandel in Oegstgeest verwelkomt om 14.00 uur de Leiderdorpse schrijver Michiel van Straten.

Bij boekhandel Wagner in Sassenheim is om 10.00 uur een brunch met Christiaan Weijts. Om 12.30 uur is er de boeklancering van ’C’est pour le boulanger’ van Anke Minnee. Om 16.00 uur is er een tweede boekpresentatie: ’Mijn Italië’ van Saskia Balmaekers.

Meer informatie: bookstoreday.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.