Goed opletten op kruispunt Lammenschansweg en Koninginnelaan

Leidsche Buurten
Leiden

Het kruispunt Lammenschansweg en Koninginnelaan is het gevaarlijkste kruispunt in Leiden. Het staat, als enig Leids kruispunt, op nummer 119 in de lijst ‘Gevaarlijkste kruispunten van Nederland’.

,,Weggebruikers weten vaak niet goed wie er voorrang heeft, de fietser of de automobilist”, vertelt een voorbijganger die zo’n drie keer per dag met zijn scooter over het kruispunt rijdt. ,,Op de ene baan hebben de auto’s voorrang, op de baan ernaast de fietsers en scooters.”

De weggebruikers op de Lammenschansweg hebben altijd voorrang, tenzij ze een voetganger tegenkomen bij een zebrapad. Voetgangers hebben, zolang ze op het zebrapad blijven, overal voorrang op dit kruispunt.

De afgelopen vijf jaar zijn er 27 geregistreerde ongelukken gebeurd op dit kruispunt. Een voorlichter van de gemeente Leiden vertelt dat het aantal hoger kan liggen, maar dat deze cijfers niet bekend zijn bij de gemeente.

,,Het is een heel gevaarlijk kruispunt”, vertelt een omwonende. ,,Zelf heb ik er ook wel eens een ongeluk gehad. Ik stopte voor een voetganger op het zebrapad, de buschauffeur lette niet zo goed op en reed vol op me in. Ik had niets, maar mijn nieuwe auto…”

In 2010 deed RTL Nieuws samen met Rijkswaterschap onderzoek naar de gevaarlijkste kruispunten in Nederland. Daaruit kwam een lijst met 147 gevaarlijke kruispunten. Nummer één ligt in de stad Groningen.

(Ellen Nieuwenhuijze en Joachim Springer)

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.