Eenmalige traditie bij vv Katwijk

Hielke Biemond
Katwijk

Een meer dan vijftig jaar oude traditie wordt verbroken om een andere te kunnen eren. Voor één keer verhuist het Zilveren Trawler Toernooi van IJmuiden naar Katwijk, dat zijn 75ste verjaardag viert.

Katwijk is overigens niet alleen gastheer, ook titelverdediger. De hoofdklasser won de laatste twee edities. Zaterdag zijn IJVV Stormvogels, SV Urk en FC Rijnvogels de andere deelnemers op De Krom. Katwijk speelt tegen Stormvogels, het debuterende Rijnvogels (dus) tegen Urk. De winnaars van beide wedstrijden spelen de finale.

,,We kunnen zomaar de finale tegen Rijnvogels spelen’’, fantaseert Katwijk-voorzitter Willem Guijt, wat hij als een aanlokkelijk perspectief beschouwt. ,,Ik verwacht zaterdag zeker een kleine duizend toeschouwers. Dat is ook omdat we het nodige er omheen organiseren. Het wordt een behoorlijk drukke boel.’’

Guijt is Stormvogels dankbaar voor de medewerking die die club verleende. ,,Het is een toernooi waar wij zelf al sinds mensenheugenis aan meedoen. Vorig jaar dachten we: Zou het niet heel mooi zijn als het eenmalig naar ons kwam? In goed overleg is dat gelukt. Spontaan is er van alle kanten meegewerkt. Het is hartstikke mooi dat het kan. Het toernooi is een fraai onderdeel van ons jubileumprogramma.’’

In dat licht bedacht Katwijk ook om plaatsgenoot FC Rijnvogels, tevens tegenstander komend seizoen in de hoofdklasse B, uit te nodigen. ,,Dat leek ons leuk, om het toernooi wat extra aanzien te geven en het aantrekkelijk te maken voor toeschouwers.’’

De basis voor het toernooi werd gelegd in 1952. Toen ontving Stormvogels bij de promotie naar de eerste klasse een zilveren replica van de trawler IJM30 van de IJmuider Vishandelsvereniging en de Redersvereniging. Net als bij alle eerdere edities komen de deelnemende voetbalverenigingen ook nu uit vissersplaatsen.

Urk, een graag geziene gast op het toernooi, werd dit jaar kampioen van de eerste klasse D en kwam al eens zeventien seizoenen onafgebroken uit in de hoofdklasse. FC Rijnvogels debuteert in het nieuwe voetbaljaar op dat niveau. Stormvogels is een zondageersteklasser, waar de Katwijkse aanwinst Kevin Sterling afgelopen seizoen clubtopscorer werd.

,,We hebben traditioneel een verbinding met IJmuiden’’, duidt Katwijk-voorzitter Guijt, vanzelfsprekend via de visserij. Niet alleen een deel van de Katwijkse vloot is gehuisvest in IJmuiden, er werken ook veel Katwijkers. Daardoor zijn in de loop der jaren allerlei dwarsverbanden ontstaan. De hoofdsponsor van Katwijk, Parlevliet en Van der Plas, heeft IJmuiden als thuishaven. Bij Cornelis Vrolijk, co-sponsor van het toernooi, werkt Katwijks technisch directeur Cees Bruinink.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.