Aanmoedigingsprijs van COC Leiden voor Katwijkse politicus

Aanmoedigingsprijs van COC Leiden voor Katwijkse politicus
Regenboogvlag wappert in Katwijk.
Leiden

De Katwijkse politicus Gijsbert Schrijvers heeft donderdagavond de Henk van Putten-aanmoedigingsprijs van het COC in Leiden ontvangen.

Het gemeenteraadslid van de partij Hart voor Katwijk kreeg de prijs vanwege zijn inzet om de regenboogvlag op Coming Out Day ook in zijn woonplaats te laten wapperen. Dat ging niet zonder slag en stoot. Burgemeester en wethouders waren het namelijk niet van plan. Schrijvers stelde er eerst schriftelijke vragen over en diende later een motie in. Als compromis kreeg de vlag een plek op een rotonde aan de Zeeweg.

,,Er is nog veel werk in Katwijk te verrichten’’, constateerde Schrijvers donderdagavond. ,,Er vallen soms complete gezinnen uit elkaar als er iemand uit de kast komt.’’

Het Leidse COC reikte drie prijzen uit in het stadhuis. Daarmee werd de aftrap gegeven voor het jubileumjaar, waarin vijftig jaar Leidse homobeweging wordt gevierd. Ook dat ging niet van een leien dakje. Vooraf waren er de nodige onderlinge ruzies, waardoor de zogeheten ’roze ondernemers’ en Leiden University Pride zich hebben teruggetrokken uit de viering.

De Henk van Putten-emancipatieprijs ging naar Paul de Leeuw en de andere oprichters van Leidse Studenten Werkgroep Homoseksualiteit in 1968. In zijn toespraak wees De Leeuw nog eens op het belang van voorlichting op scholen.

De vrijwillligersprijs werd toegekend aan het complete horecateam van het COC. Zij zorgen ervoor dat het pand aan de Langegracht blijft draaien.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie