Wie weet waar Fortuinwijk ligt?

Loman Leefmans

Weet u waar de Fortuinwijk ligt? Of Leedewijk of Leeuwenhoek? Vast niet.

Er is in Leiden een aanzienlijk verschil tussen de officiële, gemeentelijke buurtnamen, en waar de volksmond over spreekt. Met Fortuinwijk wordt Zuidwest bedoeld, Leedewijk is een deel van de Merenwijk en Leeuwenhoek is het stuk van Leiden waar het Bio Science Park staat.

Op zich hoeft het geen probleem te zijn dat er twee parallelle wijknaamlijsten bestaan, als er maar geen onduidelijkheid ontstaat. Dat als het stadsbestuur de bouw van een hoge flat in Cronestein aankondigt, de mensen die betrokken zijn bij het park zich niet gek schrikken.

Ik ken in ieder geval twee echt verwarrende gevallen. In de eerste plaats betreft het de wijk Meerburg. Want net over de grens in Zoeterwoude liggen al een kerk en een voetbalclub die zo heten en aanzienlijk bekender zijn.

Misschien is het een optie om de Leidse buurt tussen Hoge Rijndijk en Rijn- en Schiekanaal de Rivierenwijk te noemen, aangezien alle straatnamen daarmee te maken hebben.

De andere verwarring ontstaat bij Roomburg. Nee, dus niet de hockeyclub, maar de nieuwe buurt langs de A4. De straten zijn er genoemd naar Romeinen, dus Limeswijk of Latijnse buurt of Klein Rome zouden passende alternatieven zijn.

Al is zeker dat laatste wel wat veel eer. Laat ik het maar bij een suggestie houden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.