Cuypersgenootschap: ’Stop verder verval van buitenplaats Ivicke’

Buitenplaats Ivicke.

Buitenplaats Ivicke.© Foto Cyclomedia

Marieta Kroft
Wassenaar

Het verdere verval van buitenplaats Ivicke in Wassenaar moet nu stoppen, vindt het Cuypersgenootschap. De monumentenbehoeder heeft het gemeentebestuur in een aangetekende brief opgedragen de eigenaar hiertoe te dwingen.

Het is niet de eerste keer dat het genootschap dit doet. Ook erfgoedvereniging Heemschut drong bij de gemeente al aan op ingrijpen.

Vooralsnog lijkt eigenaar Ronnie van der Putte van Bever Holding zich niet veel van de kritiek aan te trekken. Van der Putten heeft ook de reputatie bij zijn andere projecten in Leiden en Noordwijk dat hij zich niet of nauwelijks bekommert om overheidsbevelen. Het liefst zou hij het rijksmonument aan de Rust en Vreugdlaan slopen voor iets nieuws, weet het Cuypersgenootschap.

Toch geeft het genootschap de strijd niet op. ,,Na onze vorige brief is er een rapport gekomen van de Monumentenwacht’’, zegt bestuurslid Leo Dubbelaar. ,,Daarin staat precies beschreven welke werkzaamheden op korte termijn moeten plaatshebben om verval tegen te gaan. Vandaar onze nieuwe actie. De gemeente kan hoge dwangsommen eisen.’’

De gemeente laat weten over te gaan tot handhaving. ,,We zetten de procedure in werking’’, zegt een woordvoerster. ,,Dat wil zeggen dat we de eigenaar sommeren om ervoor te zorgen dat er geen verder verval optreedt. In het uiterste geval, maar zover is het nog niet, kunnen we de eigenaar een dwangsom opleggen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.