Gala, Moszkowicz en kinderpaspoort

De modeshow tijdens het gala.

De modeshow tijdens het gala.

Bram Moszkowicz aan de tand gevoeld in Leiden.

Bram Moszkowicz aan de tand gevoeld in Leiden.

Lois Lane sluit het Haring & Corenwyn Gala in de Pieterskerk af.

Lois Lane sluit het Haring & Corenwyn Gala in de Pieterskerk af.

1 / 3
Binnert Glastra
Leiden

Een beetje Leidenaar was afgelopen week natuurlijk al behoorlijk in de ban van 3 oktober. Toch gebeurde er meer dan alleen de aanloop naar Het Feest der Feesten. Dinsdagavond was ex-advocaat Bram Moszkowicz te gast bij de JOVD en de Juridische Faculteits Vereniging Grotius.

In de Lorentzzaal van het Kamerlingh Onnes Gebouw werd hij op een College Tour-achtige manier aan de tand gevoeld. De zaal was tot de nok toe gevuld met driehonderd studenten, er hadden zich ruim tweeduizend aangemeld voor deze avond.

Het programma bestond uit twee delen, het eerste deel ging over de tijd van Moszkowicz als advocaat en het tweede deel als politicus van de nieuwe partij ’Voor Nederland’ waar Moszkowicz lijsttrekker van is.

Gespreksleider en interviewer Stefan de Bruijn had zijn handen vol iedereen de kans te geven zijn of haar vragen te stellen. In het publiek zaten ook de oprichters van VNL, Joram van Klaveren en Johan Driessen, om te kijken hoe hun lijsttrekker de vuurproef voor een groot publiek doorstond.

De enige aanvaring die Moszkowicz kreeg was met een studente die het te kort door de bocht vond om wel geld voor opvang in de regio te willen geven, maar geen vluchtelingen in Nederland te willen opvangen. Moszkowicz kon kletsen als Brugman maar wist haar niet te overtuigen.

Paspoort

Donderdag nam wethouder Frank de Wit in Museum Boerhaave het eerste exemplaar van het Verwonderpaspoort in ontvangst. Het paspoort wordt verspreid onder de Leidse basisschoolleerlingen en moet hen enthousiast maken voor natuur, wetenschap en technologie. Het paspoort geeft toegang tot een spel op internet waarbij de kinderen de wereld kunnen ontdekken.

Het belangrijkste is dat de kinderen met hun paspoort gratis toegang hebben tot de meewerkende musea zoals Naturalis, de Hortus en Boerhaave. Hierdoor is er voor geen enkel kind meer een drempel om musea te bezoeken. Het Verwonderpaspoort is een samenwerking tussen Naturalis Biodiversity Center, Hogeschool Leiden, Hortus Botanicus, Museum Boerhaave, Technolab Leiden en de Universiteit. Het project wordt ondersteund met bijdragen van de Gemeente Leiden en het Mondriaan Fonds.

Gala

Leiden is niet echt een galastad, maar een keer per jaar, op de vrijdag voor 3 oktober, pakken we groots uit tijdens het Haring & Corenwyn Gala in de Pieterskerk. Ondernemers, organisatoren, politici, allemaal waren ze naar het Gala gekomen. Zowel de gemeente, 3 October Vereeniging als enkele toonaangevende Leidse bedrijven nodigen hun relaties uit voor het Gala. In een ongedwongen sfeer ontstaat er eigenlijk een netwerkborrel voor circa duizend mensen.

Ik stond even te fotograferen bij de rode loper, in dit geval oranje, en zag tal van Leidse en landelijk bekenden langskomen. Oud-staatssecretaris Jack de Vries, uitgevers Chris de Graaf, Sander Pardon en Harry de Reus, voormalig ANWB-directeur Guido van Woerkom, taxidirecteuren David Wielkens en de gebroeders De Groot, uit alle bedrijfstakken zag ik bekenden voorbijschuiven. Speciale gasten waren Mr. Robert Schenck, President of the Holland Society of New York en zijn echtgenote Marcia, Mr. Polhemus en zijn echtgenote Sally en Tessa Krijgsman, Executive Director van de Holland Society.

In 1886 waren leden van de Holland Society aanwezig bij de oprichting van de 3 October Vereeniging. Zij werden begeleid door oud-chef de kabinet van de gemeente Leiden, Hein van Woerden. Dit jaar vieren zij het feest mee in Leiden. Zoals elk jaar begon het feest met een grote modeshow, gevolgd door diverse optredens. Als eerste trad Ten Sharp op, bekend van hun wereldhit You uit 1991. Ook uit het verleden wat betreft het verhaal, maar helemaal in het heden qua musical was een optreden van een gedeelte van de cast van de musical ’Soldaat van Oranje’. Lois Lane sloot het gala swingend af. Ik wens iedereen alvast een Goed Ontzet.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.