Titus, de Leidse taxus, leeft

Janneke Dijke
Leiden

Titus de Taxus leeft. De honderd jaar oude boom maakt nieuwe worteltjes aan, zit vol knopjes en weet een eendenpaartje te verleiden om een nestje in zijn schaduw te maken. En dat is bijzonder nieuws in de week van de Boomfeestdag, want precies een jaar geleden werd de taxus van de ene op de andere dag verplant. Zonder voorbereiding verkaste hij van de tuin bij de Oude UB aan het Rapenburg naar het Marepark bij de Maresingel.

Het was een spannende Boomfeestdag vorig jaar, herinnert Geert Crielaard zich. Samen met Pieter Kos en Koen Haer ontfermde hij zich over de taxus.

Die moest weg uit de tuin van het bestuursbureau van de universiteit. Daar werd het door de komst van de koningslinde, ter gelegenheid van de kroning van Willem-Alexander, te vol. Aanvankelijk zou de taxus gekapt worden, maar de drie Leidenaren staken daar een stokje voor.

,,Pieter en Koen zijn begonnen met de actie, en hebben een twitteraccount voor Titus de Taxus aangemaakt. Niemand kon meer tegen verplaatsing zijn toen zoveel mensen in de stad het over de boom hadden’’, vertelt Crielaard.

Wonder

Dat Titus het overleefd heeft, is eigenlijk een wonder. ,,Normaal gesproken bereid je een boom een half jaar tot een jaar van tevoren voor op zo’n verhuizing’’, zegt Crielaard. Door rondom de boom een sleuf te graven maakt de boom jonge worteltjes aan en krijgt hij een compacte kluit. ,,Maar bij Titus was daar geen sprake van. Toen hij werd opgetild viel de grond zo tussen de wortels uit.’’

Eenmaal in het Marepark had de taxus dorst, veel dorst. Zijn drie vrienden brachten hem van maart tot september elke dag honderd liter water. ,,Als ik uit mijn werk kwam, pakte ik twee emmers en liep ik even naar Titus toe’’, vertelt Crielaard. De wateraanvoer was geen probleem: de taxus staat vlak naast een vijver.

Blij

Dat heeft geholpen. De boom leeft: de takjes zijn van binnen lichtgroen. Bij het planten van bollen zag Crielaard dat er een fijn netwerk van nieuwe worteltjes ontstaat. De bomenvrienden zijn blij, maar maken een voorbehoud. ,,Hij is van de intensive care af, maar ligt nog wel aan het infuus.’’ Want na de verplanting verloor de boom de helft van zijn naalden.

De naalden die bleven zitten zijn koperkleurig bruin geworden en nieuwe scheuten hebben zich niet gevormd. ,,Pas komend najaar zullen we zeker weten of hij het gaat redden. Hij moet nu jonge blaadjes gaan geven. Zo niet, dan zal hij alsnog omgezaagd moeten worden. Maar ik heb goede hoop.’’ Als de boom blijft leven, neemt de gemeente het beheer over. Hij staat immers in het gemeentelijke Marepark, onderdeel van het Singelpark.

Foto's

Een jaar geleden was er nog onduidelijkheid over de leeftijd van Titus. Inmiddels is met behulp van foto’s aangetoond dat hij echt honderd jaar oud is. ,,We hebben foto’s van de Oude UB uit 1909, waarop de taxus staat. Het Marepark stamt uit 1895, dus hij past hier mooi.’’ Wat ook duidelijk is, is dat Titus een vrouwelijke boom is. ,,Hij draagt besjes, dus eigenlijk heet hij Titia.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.