Reclamevliegtuigen op zondag boven winkelsteden

Reclameslepen voor een ledenwerfactie van BNN

Frans van den Berg
Hilversum

Reclamevluchten mogen vanaf 1 oktober weer op zondag, maar alleen boven gemeenten met een zondagsopening.

Dat laat staatssecretaris Mansveld weten. VVD'er Elias had hier in de Tweede Kamer op aangedrongen. Het zondagsverbod wordt geschrapt, maar op voorwaarden dat geen reclamevluchten worden gehouden boven gemeenten waar de winkels op zondag niet open mogen. Ze wordt tegemoet gekomen aan de wens van bepaalde gemeenten om op zondag de rust te garanderen. Wel mogen toestellen over een dergelijke gemeente vliegen op weg naar een andere bestemming.

Het zondagsverbod werd in 1995 ingevoerd vanwege geluidsoverlast. ,,Dat scheelde ons dertig procent van onze omzet. Het had dus grote gevolgen. Juist op zondag werd veel gevlogen boven stranden, bij openluchtevenementen zoals een marathon, voetbalwedstrijd en popconcerten. Al kan ik me wel voorstellen dat omwonenden gek werden wanneer vijftien toestellen rondjes draaiden bij het begin van de wedstrijd Ajax-Feyenoord'', geeft G. van der Bie toe. Hij is eigenaar van AS&S luchtreclame. Met vier toestellen vanaf voornamelijk vliegveld Hilversum is hij de grootste aanbieder van reclamevluchten.

Hij lobbyde ook voor het toestaan van vluchten op zondag. ,,Maar de goede tijden komen niet meer terug. De situatie is sinds 1995 enorm veranderd. Bedrijven maken veel minder luchtreclame, wel zijn er meer particulieren die ons inhuren. Maar van de vijftien bedrijven zijn er nog maar zes over en het aantal toestellen dat een reclamesleep kan meenemen is gehalveerd. Toch heeft net een concurrent van ons een groot contract voor 250 uur in twee jaar binnengehaald. Luchtreclame heeft dus nog steeds een meerwaarde.''

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.