Speelverbod duurt minstens twee weken

zeist

Voor zo’n 45.000 amateurvoetballers geldt voor tenminste twee weken een speelverbod, meldt de KNVB. Dat komt omdat met ingang van dit weekeinde hun spelerspas niet langer geldig is.

In de Randstad - de districten West I en II - zijn er meer dan 10.000 voetballers niet speelgerechtigd.

Het naleven van het verbod is een zaak van de scheidsrechter, clubs en de spelers zelf, zegt de bond. De KNVB heeft niet de mankracht om (extra) controleurs op pad te sturen. ,,Daar zijn we niet op toegerust’’, verklaart woordvoerder Rob de Leede.

De bond verwacht ‘rommelige toestanden’ op de velden op zaterdag en zondag. ,,Links en rechts zullen spelers aan de kant moeten blijven en het zijn de scheidsrechters die als altijd de controle van de spelerspas doen. Maar het begint bij de vereniging’’, aldus De Leede. ,,Die moet bekend maken dat Jantje, Pietje en Klaasje niet mogen spelen. Daarna is het de verantwoordelijkheid van het team.’’

De zegsman sprak eerder van de week de mogelijkheid uit van tientallen wedstrijden die niet door kunnen gaan. Bij de lagere seniorenteams laat de controle op spelerspassen echter nogal eens te wensen over.

Wie echter niet speelgerechtigd is, is niet verzekerd tijdens officiële KNVB-wedstrijden. Bovendien lopen clubs het teams het risico gestraft te worden met boetes en puntenaftrek. Wedstrijden die niet door kunnen gaan omdat er onvoldoende spelers zijn, worden een zaak van de tuchtcommissie. Dat is ook het geval als scheidsrechters ontdekken dat het speelverbod is overtreden.

Het probleem van de verlopen spelerspassen komt vooral doordat voetballers zelf hebben verzuimd hun gegevens tijdig opnieuw aan te leveren. De KNVB kaartte de aflopende geldigheidsduur van de pas afgelopen winter al aan bij de verenigingen. De bond riep een helpdesk in het leven om de laatste weken clubs en spelers bij te staan. Tien mensen zijn permanent bezig geweest om e-mails en telefoontjes af te handelen.

In 2006 werd de spelerspas opnieuw ingevoerd. Dit jaar moesten in totaal 650.000 passen vervangen worden. De nieuwe pas is tien in plaats van vijf jaar geldig.

In de ophef die over het speelverbod is ontstaan wordt de KNVB regelzucht verweten, en te streng te zijn. De Leede bestrijdt dat. ,,Dit kan echt niet meer als een verrassing komen. In juli hebben we iedereen hier nog eens op gewezen, maar iedereen sliep rustig verder. Nu dit weekeinde veel competities gaan beginnen, schreeuwen mensen ineens moord en brand.’’

Voetballers die de komende week hun foto en gegevens naar de KNVB opsturen, zijn op zijn vroegst in het weekeinde van 24 en 25 september weer speelgerechtigd. Mocht voor die tijd hun nieuwe spelerspas nog niet klaar zijn, dan krijgen ze een brief van de bond die de spelers dispensatie verleent.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.