Welkom haring, tot ziens Hein

Haringparty 3 October Gilde.

Haring in zilver voor Alexander Pechtold.

Het Turkse consulaat proeft al jaren Hollandse Nieuwe.

De burgemeester moet het voortaan zonder Hein zien te redden.

Tweeënveertig jaar trouwe dienst betekent een massa gasten.

1 / 5
Binnert Glastra
Leiden

Het was natuurlijk de week van veel haringparty’s. Voor mij als liefhebber een feestweekje. Een van de leukste en ook voor Leiden wel belangrijkste haringparty’s is die van het 3 Octobergilde. Tout ondernemend Leiden verzamelde zich bij de Burcht om zich te goed te doen aan haring en korenwijn. Traditioneel wordt tijdens deze haringparty een vaatje haring geveild waarvan de opbrengst naar ons 3 Oktoberfeest gaat.

Ik keek wat rond en schatte bij voorbaat in of het een succesvolle veiling zou worden. Ook de kersverse VVD-wethouder Paul Laudy was aanwezig. Waarschijnlijk staan alle wethoudersbudgetten nog niet helemaal vast of is hij er bekaaid vanaf gekomen, want toen de veiling begon was hij vertrokken. Het geld trek je bij een beetje middenstander natuurlijk niet zomaar uit zijn portemonnee.

Gelukkig hebben ze daar bij het 3 Octobergilde al sinds jaar en dag een van de beste veilingmeesters van Nederland voor weten te strikken. D66-fractieleider Alexander Pechtold weet niet alleen in Den Haag regelmatig geld los te krijgen, ook bij Leidse ondernemers weet hij het geld uit hun zak te praten. Alexander wist  het ’crisico’ te keren en praatte een opbrengst van 13.500,00 euro bij elkaar, duizend euro meer dan vorig jaar.

Met een goed gevoel en twee zilveren haringen rijker ging Alexander snel terug naar Den Haag om het land te redden. Henny Wiggers ging met het vaatje naar huis.

Dag Hein, we zien je snel weer

Donderdagmiddag nam in een afgeladen Hooglandsekerk Hein van Woerden, chef kabinet van de gemeente Leiden, afscheid. Honderden recepties, feestjes, bezoeken en lintjesregens organiseerde hij. Daarom voor Hein een beetje onwennig om een gemeentelijke receptie niet zelf te mogen organiseren, maar het over te laten aan collega Inge Prevoo en opvolger Michael Juffermans.

Tweeënveertig jaar trouwe dienst bij de gemeente levert al gauw honderden bekende en minder bekende Leidenaars op bij je afscheid. Oud CDA-leider Eelco Brinkman wilde geen verstek laten gaan. Landelijk misschien niet zo heel bekend, maar in Leiden in de zeventiger jaren het ’enfant terrible’ in de Leidse gemeenteraad, Herman Amptmeijer, was aanwezig. Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers, kwam samen met Karina, de vrouw van wijlen Wolkers, en historicus Hans Blom naar het afscheid. Ook oud-burgemeester Postma liet geen verstek gaan bij dit afscheid. Hein wilde zelf per se geen koninklijke onderscheiding voor zijn werk, maar was wel erg trots op de Jan van Houtpenning, die alleen wordt uitgereikt aan ambtenaren die veel betekend hebben voor de gemeente Leiden.

Kleintje Pils aan de haring

Enkele jaren geleden openden de gebroeders Abdullah en Umut Tagi hun vishandel Atlantic in Leiden. Glibber is best wel van het integreren, maar haring kopen bij een Turkse winkel daar stond zelfs Glibber even van te kijken. Het voelt een beetje als oranje aardappelen bij een WK-voetbal. Het zal wel goed zijn, maar voor je gevoel klopt het niet. Hoe fout kan je zitten, want vishandel Atlantic werd zowel in 2012 als in 2013 nummer één in de haringtest van het Algemeen Dagblad.

Het zal dan ook niemand verbazen dat het in Leiden gevestigde Honorair Consulaat Generaal van Turkije zich ook op het fenomeen haringparty’s heeft gestort. Het is voor sommige Turken nog even wennen hoe wij een haring naar binnen laten glijden, maar ze proberen het wel en dat is mooi natuurlijk.

Veel mensen denken dat Glibber iedereen en alles kent, maar dat klopt niet. Ook Glibber maakt nog wel eens een behoorlijke uitglijder zoals op de Turkse Haringparty. Burgemeester Henri Lenferink was ook aanwezig en bij het weggaan schudde hij een paar Turkse heren de hand. Ik vroeg of ze even wilden poseren voor een foto, wat uiteraard geen probleem was.

Alleen daarna kwam de uitglijder. Heren, ik heb net Henri met u op de foto gezet, maar het staat zo raar als ik er als tekst bijzet ’Henri Lenferink met een paar Turkse heren’. Doet u nog wat speciaals, wat kan ik er eventueel bij schrijven? Met een vriendelijke glimlach gaven de heren mij hun visitekaartje. Oeps: Togan Oral, Consul Generaal en Sadik Arslan, Ambassadeur. Durmus Dogan van het Consulaat moest er hartelijk om lachen. Uiterlijk niet uit het veld geslagen gaf ik mijn visitekaartje: Emile van Aelst, Leidse Glibber. Met de integratie in Leiden zit het wel goed, alleen had ik voorlopig even mijn buik vol van haring.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.