Geld ondernemersfonds Teylingen is rond

Roy Hazenoot bollenstreek@leidschdagblad.nl
Teylingen

Volgend jaar gaat de belasting op woningen en bedrijfspanden (ozb) in Teylingen omhoog om het ondernemersfonds van geld te voorzien. Een ’zwaarbevochte overwinning’ voor het college van burgemeester en wethouders en de voorstanders van het fonds.

Lang zag het er tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag niet naar uit dat de belastingverhoging ongeschonden door de gemeenteraad zou komen.

Het CDA speelde hierin een prominente rol. De coalitiepartij ging lijnrecht tegenover haar eigen college staan door te proberen de belastingverhoging tegen te houden.

Doordat de vergadering vrij rommelig verliep, er meerdere moties werden ingediend en sommige partijen de ene keer voor, de andere keer tegen een voorstel stemde, bleef het lang onduidelijk of de belastingverhoging door zou gaan. De verhouding tussen de voor- en tegenstanders was namelijk moeilijk te voorspellen. Hierdoor liep de spanning in de raadzaal aardig op.

Dat was te merken aan verantwoordelijk wethouder Bas Brekelmans. Halverwege de avond liep hij naar de publieke tribune om voorstanders van het fonds en zichzelf moed in te spreken.

„Als iedereen zoals verwacht stemt, moet het goed komen”, zei hij tegen het publiek. Dat voorspelde Brekelmans goed. De uiteindelijke uitslag was 18 voor en 5 stemmen tegen de het belastingplan. Alleen coalitiepartner CDA ging niet akkoord. Gezien de strijd voorafgaand aan de stemming een flatteuze overwinning.

Blijdschap overheerste na afloop bij de wethouder. „Het geld is er, we kunnen eindelijk starten. Het was wel even spannend, maar uiteindelijk hebben het ruim gehaald.” Van de houding van het CDA snapt hij weinig. „Ik heb een kater overgehouden aan de coalitie die de gelederen niet gesloten heeft gehouden.”

Fervent tegenstander van het ondernemersfonds, Dion Piket van Trilokaal, had geen goed woord over de situatie. „Het fonds zorgt niet voor een scheuring, maar voor een Grand Canyon tussen de ondernemers.” Tegenstanders zullen het er niet bij laten zitten, verwacht hij. „De knikkers zijn uitgedeeld, het spel gaat nu pas echt beginnen.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.