DIOK naar degradatiepoule

Tessa de Wekker
Rugby

DIOK heeft met 25-17 van Hilversum verloren. Door dit resultaat spelen de Leidse rugbyers in het nieuwe jaar in de degradatiepoule van de ereklasse.

De spelers van de Leidse hoofdmacht wisten wat ze moesten doen om het seizoen nog een verrassende wending te geven. Winnen. Niets meer, niets minder. Alleen bij winst zou er na de jaarwisseling bovenin kunnen worden meegespeeld om een landstitel.

En dus kwamen de mannen van coach Wilnus Versteijnen getergd uit de kleedkamer. De start was furieus, waarbij DIOK de indruk gaf alle punten mee terug te nemen naar de sleutelstad. Een penalty van Leon Koenen leverde het eerste wapenfeit op en een score van 0-3. Maar juist in die openingsfase gaven de blauwgelen veel te veel penalty’s weg, waardoor Hilversum op eigen veld weer in het zadel werd geholpen.

Geel

Een geconverteerde try bracht de stand op 7-3, maar DIOK liet zich niet van de wijs brengen ondanks dat Diego van Duijn geel kreeg en voor tien minuten naar de bank verdween. Tot tweemaal toe was Koenen succesvol met zijn voeten. Hij schopte de stand naar 7-9.

DIOK was nog lang niet klaar en zag dat Hilversum moeite had om in Leidse defensie een bres te slaan. Een dom weggegeven penalty bracht de ruststand echter op 10-9 voor de thuisclub.

De inzet van de Leidse formatie was groot en voor iedere meter terreinwinst werd heel hard gewerkt. Maar desondanks verloor DIOK halverwege de tweede helft de grip op het spel en zag de stand op het scorebord oplopen.

Van Duijn scoorde nog vanuit een ’maul’ en gaf DIOK weer hoop en in de slotfase probeerde Koenen met een dropgoal nog iets aan die stand te doen. Het mislukte jammerlijk en het bleef 25-17.

Bassets nog één overwinning af van unicum

The Bassets speelde tegen URC zoals het een lijstaanvoerder betaamt. URC kwam dan nog wel op een 0-5 voorsprong aan de Vijfmeiweg, maar daarna was het uit met de pret voor de Utrechters .

De thuisploeg, onder aansturing van het duo Roger Scheffer/Benjamin Blom, had met een enkele omzetting geen moeite met de geboden tegenstand. De voorwaartsen hadden het druk en sleurden de tegenstander mee naar eigen helft, om de driekwarten de kans te geven in het spel te komen en de aanvallen af te maken. Scores van Scheffer en Blom kwamen over veel schijven tot stand en zorgden voor applaus van het trouwe publiek. Net als de vijfpunters van Amin Lmal, Maickel van den Burg en Tom van der Krogt, die de eindstand bepaalden op 38-5.

Het laatste doel van de Sassenheimers voor dit jaar is een overwinning volgende week in Castricum. Want dan kan er nieuwe clubhistorie geschreven worden, namelijk die van ongeslagen lijstaanvoerder de kerstdagen in.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.