Vijf ’Leidse’ Appeltjes van Oranje

Lilian Djarkasi won vier jaar geleden ook al een prijs met haar project kickboksen voor dementerenden.

Lilian Djarkasi won vier jaar geleden ook al een prijs met haar project kickboksen voor dementerenden.© archieffoto leidsch dagblad

Janneke Dijke
Leiden

Vier jongeren uit Leiden en een uit Sassenheim zijn genomineerd voor een Appeltje van Oranje. Het Oranje Fonds heeft in totaal 43 projecten van mensen genomineerd, dit jaar uitsluitend onder de 35 jaar. Tot en met 17 januari kunnen mensen stemmen via stem.oranjefonds.nl.

Drie jongeren bouwden hun project op via Studio Moio in Leiden. Een van hen is Lilian Djarkasi, die kickbokslessen geeft aan dementerende ouderen. In 2014 won ze er als student al een prijs mee. Zij kreeg, na lang gepest te zijn geweest, zelfvertrouwen door kickboksen en brengt dat nu over op de deelnemers. Eva de Leeuw is de motor achter MBO UniverCity, een project van Studio Moio en ROC Mondriaan. Dit is een alternatief leertraject voor jongeren bij wie het op school niet lukt. Zo maken ze meer kans op een baan. Ruben Engelkes is genomineerd met zijn project Superheroes, waarmee hij jongeren met een beperking aan werk wil helpen. Ook heeft hij Podium Noord opgezet, waarmee hij mensen die niks met elkaar hebben bij elkaar probeert te brengen.

Het vierde Leidse project dat genomineerd is, heet ’Elke beperking is een Verrijking’. Floor van der Have is hiervan de motor, samen met stichting Omalief, het in Leiden ontstane landelijke project waarbij jongeren ouderen bezoeken. Bij dit nieuwe project maken mensen met een beperking wenskaarten en souvenirtjes die ze in winkelcentra of verzorgingstehuizen uitdelen, waardoor ze zich gewaardeerd voelen.

Lisa de Blok is de vijfde genomineerde uit deze regio. Ze is de drijvende kracht achter Ontmoetingswerkplaats De JoJo in Sassenheim. In dit repair café zitten diverse werkplaatsen, een koffiecorner en een weggeefwinkel. Hier komen mensen uit allerlei lagen van de samenleving elkaar tegen.

Stemmen kan tot en met 17 januari. Op 25 januari gaan tien projecten door naar de volgende ronde. Daarna maakt het bestuur van het Oranje Fonds een keuze. In mei ontvangen de drie winnaars hun Appeltje van Oranje uit handen van koningin Máxima: 15.000 euro en een beeldje gemaakt door prinses Beatrix.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.