Vrijspraak in geëscaleerde burenruzie in Leiden

Jan-Jaap Broekhuijsen
Leiden

De Haagse politierechter vindt dat er te weinig bewijs is dat een 30-jarige vrouw een 12-jarige voormalige buurjongen op de Vijf Meilaan in Leiden mishandeld zou hebben. De rechter vond het wel een goed als de Leidse uit de stad zou vertrekken om de burenruzie tot bedaren te brengen.

De ex-buurvrouw zou begin september vorig jaar op haar scooter naast de jongen zijn gaan rijden en hem van zijn fiets hebben getrapt. Met blauwe plekken op zijn benen kwam de jongen thuis. Sindsdien zou hij nachtmerries hebben over de buurvrouw.

De moeder van de jongen en de verdachte hebben al heel lang mot met elkaar. Tijdens de zitting bij de politierechter ontkende de 30-jarige Leidse dat ze de 12-jarige jongen van de fiets heeft getrapt. „Ik ben die dag niet eens op de Vijf Meilaan geweest.” De rechter kwam woensdag al snel tot de conclusie dat er te weinig bewijs is. Het was het woord van de verdachte tegen dat van de jongen.

Justitie beschuldigde de vrouw ook van bedreiging van een andere jongen op de Vijf Meilaan, op 21 september. „Als je niet snel doorloopt, steek ik een mes in je rug”, zou ze tegen hem hebben gezegd. De Leidse ontkende. De officier van justitie eiste toch een werkstraf van 20 uur.

Het slachtoffer van de bedreiging was, net als de jongen op de fiets, van Marokkaanse komaf. „Het lijkt erop dat mevrouw een hekel heeft aan bepaalde bevolkingsgroepen”, zei de officier van justitie. Dat bestreed de Leidse. „Ik heb alleen maar buitenlandse vrienden”, zei ze.

De rechter vond dat er ook voor de bedreiging van de Marokkaanse jongen te weinig bewijs was. De Leidse verklaarde aan het eind van de zitting dat ze weg wil uit Leiden vanwege de problemen met haar oude buren. Dat leek de rechter een goed idee. „Dan kan iedereen tot rust komen.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.