Logisch

Erna Straatsma

Regelmatig ben ik op zoek naar logica. Meestal vergeefs.

Is het logisch dat een hoogleraar natuurkunde of wiskunde in het scheppingsverhaal gelooft? Nee, dat lijkt mij niet. Maar ze bestaan. Wetenschappers die het ene moment zweren bij natuurwetten en meetbare feiten, en even later bidden tot een hogere macht. Ik kan me daar maar moeilijk in verplaatsen.

Is het logisch om na een uur fitnessen een sigaret op te steken? Vorig week zag ik een meisje moe getraind en fris gewassen de sportschool uitlopen. Op de drempel deed ze een greep in haar tas, stak snel een sigaret op en sjokte naar haar auto. Ook dat laatste is merkwaardig: met de auto naar de sportschool gaan.

Misschien is logisch handelen meer iets voor dieren of planten. Ze doen in elk geval vaker logische dingen dan mensen, heb ik de indruk. Vandaar ook dat een wandeling door de natuur zo rustgevend is. Zo natuurlijk, zo voorspelbaar.

En zijn mensen oneindig veel interessanter dan dieren of planten. Ze denken na over wat ze doen, of ze gebruiken hun verstand niet. In beide gevallen is het resultaat fascinerend.

Trouwens, over logica gesproken: ik was op school niet bepaald een ster in wiskunde. Dus misschien kan ik zelf wel helemaal niet logisch denken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.