Veense winkeliers vrezen concurrentie van detailhandel op bedrijventerreinen

Annelies Karman
Roelofarendsveen

De Veense winkeliersvereniging Raak wil niet dat er kleine winkels openen op bedrijventerreinen de Lasso en Veenderveld. De ondernemers vinden detailhandel daar oneerlijke concurrentie voor zaken die hogere huurprijzen moeten neertellen aan bijvoorbeeld het Noordplein. Van de gemeente Kaag en Braassem mag detailhandel niet op bedrijventerreinen, maar Raak constateert dat de regels niet altijd worden nageleefd.

,,We staan voor alle winkeliers'', begint voorzitter Erik van Rijn. ,,We zijn alleen maar positief als er winkels bij komen, maar wel op plekken die ervoor bestemd zijn.'' Een bedrijventerrein is prima voor een tuincentrum of een autodealer, maar niet voor bijvoorbeeld een fietsenzaak, vindt Raak.

Toch vestigen ook dat soort ondernemers zich de laatste jaren op industrieterreinen. ,,We hebben niks tegen individuele bedrijfseigenaren'', haast Van Rijn zich te zeggen. ,,Maar nu is het een fietsenzaak, straks een bakker of een slager.''

Uitzonderingen

In de gemeente Kaag en Braassem is detailhandel niet toegestaan op de Lasso en Veenderveld, hoewel er wel uitzonderingen zijn. Kaag en Braassem laat weten dat detailhandel 'in bepaalde omvang' wel mag als onderdeel van een bedrijf. Maar het mag niet de hoofdfunctie van een pand zijn. ,,De gemeente heeft beleid, maar het lijkt erop dat het niet altijd wordt gehandhaafd'', zegt Van Rijn.

De provincie is ook al niet blij met de gemeente. Deze overheid stapte zelfs naar de rechter om Kaag en Braassem ertoe te brengen om het bestemmingsplan voor de Lasso en het Veenderveld aan te scherpen. Zuid-Holland vond het niet duidelijk genoeg dat detailhandel niet welkom was op bedrijventerreinen. De Raad van State gaf de provincie gelijk en de gemeente moet het duidelijker formuleren.

Trekkers

,,Als kleine winkels vaker toestemming krijgen om zich op bedrijventerreinen te vestigen, zijn wij bang dat trekkers als bijvoorbeeld Blokker, Kruidvat en Hema ook naar industrieterreinen vertrekken'', zegt Van Rijn.

,,Terwijl die zaken juist veel publiek trekken naar het Noordplein en een mooie aanvulling zijn. Het zou de doodsteek zijn voor eenmanszaken wanneer er zich een groot winkelbedrijf vestigt op één van de industrieterreinen hier.''

Raak wil niet 'overal voor gaan liggen', voegt de voorzitter eraan toe. ,,We willen het juist samen doen in deze toch wel moeilijke tijd.''

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.