Mark van der Werf wint meesterklasse in Wijk aan Zee

Jan Bey
Schaken

Arthur Pijpers is er net niet in geslaagd een promotieplek naar de ’Challengers’ grootmeestergroep te halen tijdens het Tata Steel Chess Tournament. In Wijk aan Zee werd de schaker van LSG derde in hoogste amateurgroep.

Aan de 79ste editie van het toernooi namen in de amateur topgroepen vijf ’Leidse’ internationale meesters deel. Doordat in de hoogste tienkamp jonge schaaktalenten van vijf verschillende nationaliteiten speelden, waren er FIDE-normen mogelijk. De 21-jarige Pijpers, met op papier de hoogste rating, had de groep moeten winnen. Dat lukte hem niet: de winst ging naar de 15-jarige Lucas van Foreest uit Groningen.

Halverwege lag de LSG’er nog op koers voor de winst, maar na een nederlaag in de zesde ronde tegen het nog maar 11-jarige talent uit India Rameshbabu Praggnanandhaa – met nu al een IM-meestertitel - moest hij alle zeilen bijzetten om koploper Van Foreest met een half punt meer nog te kunnen achterhalen.

Pijpers bleek de ’oudste’ in de topamateurgroep. „Het was even wennen voor me in een sterke jonge groep met spelers van 11, 14 of 15 jaar”, zei Pijpers. „Ik tipte zelf vooraf het 11-jarige talent uit India en toen ik halverwege van hem verloor, lag alles in de groep weer open.” Na de zesde ronde viel Pijpers verder terug en verdween de groepswinst uit beeld. „Ik ben al dagenlang ziek en kon niet mijn normale niveau halen.”

Zijn teamgenoot bij LSG, Casper Schoppen (14), begon zijn toernooi enigszins traag, maar kwam gaandeweg wel wat beter op gang. „Het ging allemaal wat moeizaam en wat ik deed was niet goed’’, zei hij. In de slotronde op zondagmiddag speelden de LSG’ers tegen elkaar waarbij Pijpers in een spectaculaire partij na bijna zes speeluren aan het langste eind trok. Hierdoor eindigde moest Schoppen met de zesde plaats genoegen nemen.

Alle amateurs in het toernooi (meer dan tweeduizend) spelen om het promotierecht naar een hogere groep. Net onder de topamateurgroep wordt in twee meesterklassen gespeeld. In de klasse 1A speelde voormalig bondsdirecteur en meester Mark van der Werf een goed toernooi. Hij won als enige Leidenaar zijn groep. Hierdoor mag hij volgend jaar deelnemen in de amateurtopgroep. Van der Werf: „Daar moet ik nog even over nadenken, tussen al die jonkies.”

In 1B speelden meester Fred Slingerland (Oegstgeest ’80) en FIDE-meester Wim Heemskerk (LSG). Slingerland: „Mijn toernooi ging goed tot de zevende ronde; ik stond op kop. De laatste twee ronden was het helemaal op en lukte niets meer.” Na die nederlagen eindigde Slingerland op een met Heemskerk gedeelde vierde plaats. Ook voor Heemskerk duurde het toernooi net iets te lang, want na een goede start (4 punten uit 5 ronden) verprutste hij een aantal partijen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.