5 kilometer: sportief over de kermis

Zaterdagavond trapten 1500 lopers met de night run het marathonweekend af.© Taco van der Eb

Mart Spierdijk
Leiden

Het idee voor een night run werd drie jaar geleden eigenlijk uit nood geboren. Onder het mom van ’wat gezellig is, moet gezellig blijven’, stonden er zaterdagavond voor de derde keer ongeveer 1500 lopers en enthousiastelingen om 22:30 bij de start. Ze maakten zich op voor een 5 kilometer lang rondje kermis.

Een paar minuten voor de start, toen de Breestraat langzaam vol liep, stond organisator Tjeerd Scheffer onder de lichtjesboom even rustig om zich heen te kijken. Een enkel telefoontje nog naar de vrijwilligers bij een waterpost, maar alles is onder controle. „Veel deelnemers nemen zelf wat mee aan versiering of lichtjes. Zo zie je dat deze loop toch leeft en groeit. Voor ons een bevestiging om de night run lekker zo te houden”, vertelde Scheffer.

Drie jaar geleden was de organisatie van de Leiden Marathon voor het eerst genoodzaakt om voor de vijf kilometer , een altijd populaire afstand, een ander moment te zoeken. Doordat de halve en hele marathon toen niet tegelijk van start konden, was er op de zondag geen plek meer, dus werd er uitgeweken naar zaterdagavond. „Dat beviel zo ontzettend goed. Het is nu ook een soort aftrap van het marathonweekend. Steeds meer mensen hebben dat in de gaten. Je ziet dat er ook op zaterdag nu van alles gebeurt langs de kant”, legde Scheffer uit.

Zelf pakte de organisatie dit jaar ook uit met versiering. Anderhalve kilometer lang stonden er vuurpotten langs de route en in een aantal stegen en straten waren licht- en lasershowtjes. Tel daar de lichtgevende outfits van verschillende lopers bij op en de connectie met een rondje kermis is snel gelegd. „Qua aankleding is het een fun run. Alleen tóch gaat het wel echt om het lopen”, aldus Scheffer.

Geen rondje kermis, maar meer een kermisloop dus. Geen klappertjespistool bij het ballen gooien, maar een glinsterende medaille bij de finishlijn. Natuurlijk was die voor iedereen dik verdiend, maar een aantal sportievelingen staken er toch bovenuit. Zo kwam Puck Beckand (9) zonder enig teken van vermoeidheid over de streep gerend. „O, daar komt mijn vader. Ik mocht pas na drie kilometer alleen verder”, vertelde het natuurtalentje toen haar vader net hijgend en zwetend aan kwam.

Een andere opvallende verschijning op de streep was Floris Schade (12). Om zijn shirt had hij een lichtslinger gewikkeld en hij had een flitsende hoed op. „Zo valt mijn shirt van hospice Xenia ook meer op”, zei hij.

Zoals op elke kermis waren er ook bij de kermisloop een paar uitslovers. De grootste waren Omar Bekalli en bij de vrouwen Linda Alzate Ramirez. Bekalli was binnen zestien minuten al terug en Ramirez deed net iets langer dan 18 minuten over haar rondje.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.