Onderzoek bom Langeraar openbaar

Archieffoto: ANP

Redacteur Rijn en Veen
Langeraar

Inwoners van Langeraar krijgen volgende week antwoord op de vraag of er een bom ligt in het weiland achter het complex van voetbalclub Altior.

Een gespecialiseerd onderzoeksbureau presenteert dan de resultaten van het veldwerk dat de afgelopen weken is verricht. Mocht er daadwerkelijk aanwijzing zijn dat er een explosief uit de Tweede Wereldoorlog in de bodem zit, dan komt de Explosieven Opruimings Dienst Defensie in actie.

De kwestie werd eind vorig jaar aanhangig gemaakt door de lokale agrariër Piet van Rijn. De gemeente heeft plannen voor nieuwbouw op de locatie Langeraar Oost, maar volgens hem ligt er een niet ontplofte bom op die plek. Hij tipte daarom de lokale overheid.

Van Rijn was er als jongen getuige van hoe een geallieerd militair vliegtuig, in 1944, enkele bommen loosde na door Duits afweergeschut te zijn geraakt. In ieder geval één daarvan ontplofte niet, op de groene vlakte van de familie Van Rijn, waar nu een bouwweg moet komen voor het project Langeraar Oost.

Dat was de reden waarom de agrariër de gemeente onlangs op het historische feit wees.De aanleg van de weg is opgeschort totdat de onderzoeken zijn afgerond. Dat is in de loop van volgende week het geval.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.