’Lok leraren naar Leiden’

Janneke Dijke
Leiden

Een aantal Leidse schoolbesturen wil dat de gemeente Leiden zich inspant voor betaalbare woningen en betaalbaar vervoer voor leraren. Ze roepen de gemeente op om ’een aantrekkelijk aanbod te bieden op het gebied van mobiliteit en wonen, als tegenwicht voor de lokkende maatregelen die de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Amsterdam nemen’, zo schrijven ze in een pamflet.

Een voorbeeld van mogelijke maatregelen is het afgeven van extra parkeervergunningen aan scholen. Vorig jaar protesteerden leraren nog tegen de invoering van het betaald parkeren.

Anders zou het kunnen gebeuren dat mensen die graag in steden lesgeven, kiezen voor een baan in een van de grotere steden, vrezen de schoolbesturen.

De scholen (Stedelijk Gymnasium, Scholengroep Leonardo da Vinci, openbaar basisonderwijs Proo Leiden en de christelijke scholenkoepel Scol) willen verder graag hulp van de gemeente bij de zoektocht naar mensen die in het onderwijs willen werken, naast een baan in een andere sector: een ’hybride’ baan.

Daarnaast pleiten de scholen ervoor om speciaal onderwijs en jeugdhulp meer samen te voegen.

Leiden moet hier in de regio het voortouw in nemen, vinden zij. Nu lopen jongeren soms vast in het onderwijs en kunnen ze niet naar school, omdat ze wachten op psychische hulp. Scholen zien problemen bij een kind vaak al vroeg ontstaan.

Eerder ingrijpen zou beter zijn. Koppel daarom het geld voor onderwijs en jeugdhulp aan elkaar, stellen de schoolbesturen voor, en geef minder persoonsgebonden budgetten aan één kind.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.