Een nieuwe competitie, een nieuwe naam

Keuzemogelijkheid drie voor de nieuwe competitienamen. Bron: KNVB

Keuzemogelijkheid drie voor de nieuwe competitienamen. Bron: KNVB

Robbert Minkhorst
Zeist

De naam topklasse, die sinds 2010 bestaat, verdwijnt mogelijk weer. De KNVB geeft de clubs de gelegenheid om een nieuwe naam te bedenken voor de twee hoogste competities in het amateurvoetbal.

Volgend jaar wordt de nieuwe landelijke divisie ingevoerd, een competitie tussen de eerste divisie en de twee topklassen in. Deze nieuwe competitie moet nog een officiële naam krijgen. De voetbalbond grijpt die kans aan om clubs inspraak te geven. Tot vrijdag 30 oktober kunnen ze hun voorkeuren kenbaar maken.

De verenigingen kunnen kiezen uit drie voorstellen. In het eerste verandert er niets. In het tweede krijgt gaat de nieuwe landelijke competitie tweede divisie heten, in het derde ook, maar dan verandert de naam topklasse in derde divisie, één op zaterdag en één op zondag. De naam tweede divisie wordt in de praktijk al regelmatig gebruikt.

De directie amateurvoetbal van de KNVB meldt dat zij de voorkeuren van de voetbalclubs laat meewegen in haar beslissing.

Aan het einde van dit seizoen promoveren veertien topklassers (zeven van zaterdag, zeven van zondag) naar de nieuwe competitie. Daar komen ook nog vier beloftenelftallen van profclubs bij, zodat het totaal op achttien teams komt. De zaterdag wordt de vaste speeldag van deze nieuwe landelijke divisie. Vanaf het seizoen 2016-2017 geldt er ook een verplichte promotie en degradatie tussen het betaalde voetbal en het amateurvoetbal.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.