Eenmalig zakcentje, maar hoe bereik je de laagste inkomens?

Marieta Kroft
Voorschoten

Van de 58.000 euro die Voorschoten mag verdelen onder de huishoudens met de laagste inkomens, verwacht de gemeente 8500 euro over te houden.

Niet iedereen met een inkomen tot maximaal 110 procent van het sociaal minimum is namelijk in beeld. Het gaat dan om mensen die geen uitkering krijgen of AOW’ers. Het percentage van ruim twintig procent dat waarschijnlijk geen aanspraak doet op het geld baseert de gemeente op de mogelijkheid tot kwijtschelding van de belastingaanslag. Ook daarvan maakt slechts 79,3 procent van de groep die er recht op heeft, gebruik.

De eenmalige uitkering is een cadeautje van het rijk. De gemeente moet ervoor zorgen dat het geld op de juiste plek komt. Een echtpaar krijgt 100 euro, een alleenstaande ouder 90 en een alleenstaande 70 euro. Voorschotense politici hopen dat de gemeente iedereen bereikt, bijvoorbeeld door folders bij gezondheidscentra en de voedselbank te leggen. De PvdA stelde voor de folders ook in snackbars en sigarenwinkels te leggen. ,,Deze doelgroep rookt meer dan gemiddeld.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.