Kaas, kaas en nog eens kaas

Aad Rietveld
Voorhout

We kennen elkaar van tevoren nog niet, maar als de deur openzwaait is het: ’Ha Miep’. Nou, dan wordt het dus maar Jan. Dat praat ook wel zo makkelijk.

Een riante bungalow in Lisse, een adembenemend mooie tuin. ’Logisch natuurlijk’, zeg ik, ’je bent een man van de Bollenstreek, dus van bloemen’. ’Nee’, luidt het antwoord, ’van káás. Of liever: Uniekaas!’

Hij zal dat woord tijdens het interview nog vaak in zijn mond nemen. Jan van Vliet laat geen moment onbenut om reclame te maken voor het familiebedrijf, dat zijn vader in de jaren dertig van de vorige eeuw oprichtte. Sterker: bij de koffie serveert hij geen koekje, maar een plateau met blokjes kaas. Keurig kaa(s)recht, zelf gesneden. Oude, jonge, Italiaanse, alle mogelijke soorten zijn vertegenwoordigd.

Jan van Vliet. Voorzitter en medeoprichter van de stichting ’Beleef de Bollenstreek’, die het toerisme op alle mogelijke manieren tracht te bevorderen. Hij vormt met zijn gilde de financiële ruggengraat van bollenmuseum De Zwarte Tulp in zijn woonplaats Lisse. Een netwerker pur sang. En – met Piet de Vries op een gedeelde eerste plaats – de meest invloedrijke inwoner van zijn regio, volgens het magazine Bollenstreek IntoBusiness.

Hij is een gemakkelijke en vlotte prater. Anderhalf uur later, als ik afscheid neem, snelt hij de keuken in. Want ik moet het restant van de blokjes kaas natuurlijk mee naar huis nemen. Ja hoor, Jan, ze zijn schoon opgegaan.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.