Snelle Leidse kennisbus rijdt voorlopig nog niet

Diederik de Groot
Leiden

De ’kennislijn’ komt er voorlopig niet. De provincie acht het plan voor een zeer regelmatige buslijn langs kennisinstellingen in Leiden momenteel niet haalbaar.

De lijn zou vorig jaar al gaan rijden. Een groot deel van de route wordt echter nog steeds niet gebruikt en dat blijft voorlopig zo, laat de gemeente weten. De plannen voor de kennislijn werden in 2012 gepresenteerd. Destijds werd gesproken van ’een hoogfrequent innovatief vervoersconcept’.

De verbinding was een onderdeel van het alternatief voor de omstreden sneltram Rijn Gouwe Lijn. Ervoor in de plaats zou een netwerk van regionale snelbussen komen, en lokaal de kennislijn. Het traject daarvan zou lopen van station Lammenschans en de studentencampus daar, langs de universiteitsgebouwen in de binnenstad, naar Leiden Centraal en het Bio Science Park.

Later

De kennislijn zou in december gaan rijden. De bus (lijn 37) begint echter op Leiden Centraal en rijdt van daaruit direct door het Bio Science Park. Het gedeelte van de route tussen station Lammenschans en Leiden Centraal is op de lange baan geschoven.

Opgegeven is het plan niet. Volgens een woordvoerder gaan gemeente en provincie samen aan de slag om op een later moment alsnog een ’duurzame, vraagafhankelijk en innovatieve’ busverbinding te maken langs de beoogde route.

De Leidse politiek is verbaasd dat de beloofde hoogfrequente ’kennislijn’ door de stad er voorlopig niet komt. ,,Ik hoor dit nu voor het eerst’’, zegt Julian van der Kraats (SP). Het was een belangrijk onderdeel van de plannen, dus het zou erg jammer zijn als het niet doorgaat.’’

Verdwenen

Ook Eric Krijgsman (D66) hoopt dat van het uitstel geen afstel komt: ,,Ik weet de huidige stand van zaken niet en wacht op een reactie van het college. Het is zeker van belang dat de kennislijn af komt.’’

Gijs Holla (PvdA) was het al opgevallen dat de lijn naar de achtergrond was verdwenen. ,,De kennislijn leek inderdaad uit de plannen te zijn, maar met wat er nu al ligt kan het hopelijk alsnog gerealiseerd worden. Ik vind het ook van belang dat eerst wordt besloten of het busstation bij Leiden Centraal wordt verplaatst.’’

Verkeerswethouder Robert Strijk wil pas na de vakantie reageren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.