Te weinig huizen op markt: in Leiden 15% minder verkocht

ANP
Leiden

In de populairste regio’s van Nederland zijn te weinig beschikbare huizen om aan de vraag te voldoen. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM, die al langer waarschuwt voor oververhitting van de markt en hard stijgende huizenprijzen.

In steden als Amsterdam, Leiden en Delft werden in het derde kwartaal tot 15 procent minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Kopers moeten daarom vaak uitwijken naar omliggende gemeenten of kiezen voor een huurwoning in de vrije sector. Vooral voor starters en huishoudens met beperkte financiële middelen wordt het vinden van een woning in de Randstad steeds moeilijker.

Amsterdam

Aan de jarenlange stijging van de huizenprijzen in Amsterdam is een einde gekomen. In het derde kwartaal liep de gemiddelde transactieprijs er volgens makelaarsorganisatie NVM met 0,5 procent terug ten opzichte van een kwartaal eerder.

„Het begin is er, maar of de prijsstijging in Amsterdam echt ten einde is, durf ik nog niet te zeggen. Dan moeten we de cijfers over het volgende kwartaal afwachten”, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma in een toelichting.

Strenger

Volgens Jaarsma ligt het wel voor de hand dat er een keer een einde komt aan het oplopen van de huizenprijzen in de hoofdstad. De financieringsregels zijn de laatste jaren een stuk strenger geworden. „Op een gegeven moment kunnen én willen mensen ook niet nog meer voor een huis betalen.”

Bijbouwen

De NVM dringt erop aan dat er snel meer woningen bijgebouwd worden in de Randstad, zodat het voor bijvoorbeeld starters makkelijker wordt om een huis te vinden. In hun prijscategorie zijn nu maar weinig woningen te vinden. Er is afgelopen jaren veel te weinig bijgebouwd, benadrukt Jaarsma. Het tekort leidt er volgens hem toe dat veel studenten en jongeren nu langer thuis blijven wonen.

Verschillen

De regionale verschillen in Nederland zijn groot. In gebieden waar de woningmarkt zich later herstelde, zoals Noord-Limburg en Zuidoost-Groningen, werden vorig kwartaal juist veel meer woningen verkocht. Landelijk wist de NVM bijna 41.000 huizen aan de man te brengen, ongeveer evenveel als een jaar eerder. De gemiddelde woning in Nederland kost nu 264.000 euro, zo’n 10 procent meer dan een jaar geleden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.